I samarbete med utvalda leverantörer.
För två år sen flyttade jag med Badrumsdrömmar in i ett underbart litet funkis kontor på Kungsholmen i Stockholm. Strax efter slog pandemin till och kastade omkull allt vad planering heter. Det i kombination med intensiva och något okonventionella jobbår med många badrumskunder, har resulterat i att kontoret fått snällt vänta på att visas upp. Tills nu.
Moodboard och tålamod att ta en paus
När jag hjälper badrumskunder på deras renoveringsresa är jag noga med att framhäva att tid är flyktigt. För ofta i en badrumsrenovering rivstartar projektet för att sen gå in i den “osynliga fasen”. Det är fasen när man ofta känner att inget händer. Allt sker bakom – uppbyggnad av väggar, gjutning av golvet, dragning av vatten och el innan slutligen tätskikten ska på. Detta tar tid och är viktig bit då här sätts grunden för badrumsdrömmen. Så hellre backa och justera då än ångra det sen. Den roliga, och synliga biten, är när plattorna börjar komma upp. Det höjer snabbt modet och kunder känner åter att man har lite mer koll på läget.
Så jag är van att vänta, peppa, rita om, dubbelkolla och ibland envisas att det ska göras om så det blir rätt. Tålamod betyder ibland att veta när man ska ta en paus.
När det gäller min egen renovering då? Jo jag är bra på det också – men skillnaden är att jag vill göra mycket själva för det är kul. Jag vill själv sätta plattorna, måla väggarna, borra upp gardinskenorna, slipa snickerierna, hänga upp lamporna, finjustera beslagen osv.
Att jobba med händerna är för mig bästa sättet att varva ner när hjärnan kokar av idéer och badrumsprojekten kräver full sinnesnärvaro.
Jag börjar alltid med en mental moodboard som består av en känsla. Denna gång var det lugn jag var ute efter. Stilrent, ombonat och enkelt att vistas i. Kontoret ska inte kräva något av mig utan istället ge mig energi i mitt arbete. Känslan i kombination med funkis ledde till min moodboard med utvalda kulörer och materialval jag visat förut.
Från fågeltapet och 1960-tal till funkis på lilla gästwc
Jag tror inte jag beskrivit hur gästwc såg ut innan? Den hade tapetserade väggar med blommor och fåglar. Golvet var vitt 10x20cm klinker i halvförband med breda mellangrå fogar. Tvättstället var litet och gulligt från 1960/70-tal (det är magasinerat till framtida gästwc från det årtiondet). Ovanför satt stänkskydd av nya vita 15x15cm kakel i rak sättning. Toaletten var golvstående utan sits (hade tydligt gått söder något år innan). Dörren hade rejäla bygelhandtag på vardera sida med söndervridna skruvskallar. Låste gjorde man med hasp som med åren rivit upp dörrfodret. Gästwc:n var allt som allt rätt trång med stökigt intryck trots att måtten på toaletten och tvättstället var rätt bra. Det var en “icke-stil” där rangordningen var inte synkad helt enkelt.
Min första skiss och moodboard på gästwc:en är inte långt ifrån slutliga ritningarna nedan:
Kulörerna grönt, grått och svart
Att välja grönt var så klart givet för mig när det nu är funkis. Så ganska snart landade jag i att vilja få till en effekt på gästwc:en men på lugnt sätt. Ett enkelt och tydligt sätt var då att följa wc-fixturens linje och låta den styra en bröstning på väggarna. Det gav mig möjlighet att jobba med flera kulörer på väggarna. Jag är personligen svag för mörka rum så jag ville få in mörk kulör utan att det skulle bli för mörkt – då var bröstning perfekt sätt att lösa det på!
Mörk kulör nedtill och ljusare upptill ger gästwc:en en tyngd och tvättstället en inramning. Smal bård emellan i svart knyter ihop bägge kulörerna på enkelt sätt.
Mötet mellan taket och väggarna är rundat så jag valde därför att “dra ner” takets kulör ytterligare 150mm på väggen för att framhäva det. Så trots tre olika kulörer (fyra med taket inräknat) på liten yta, lyfter de varandra och ger lugn och ombonad känsla.
Begränsningar som bästa vän vid renoveringar
Flera av mina beslut och inredningsval grundar sig inte på oändliga möjligheter i badrum utan snarare på dess begränsningar. Ett badrums knepiga form, familjens krav eller bara stilmässig önskan skapar för mig ett ramverk som jag tycker både utmanar och lockar i inredningsarbetet. En moodboard är med andra ord lika del känsla som lösningar.
I detta projekt hade jag t.ex. från början tänkt mig tvättstället enbart på väggmonterat, dvs utan benställningen. Men när jag rev kaklet på väggen och stora sjok av murbruket följde med insåg jag att ett tungt stentvättställ på detta skulle kräva mer jobb än tänkt. Så då blev det en benställning till tvättstället. För att knyta ihop materialpaletten var ek perfekt då det redan fanns i lokalen.
Som bonus fick jag in värme på gästwc:en och följde det sen upp med att köra massiv ekskiva på wc-fixturen också. Ursprungligen har jag tänkt ha den svart (för att bli del av bården) alternativt köra samma Nero Marquina som tvättstället. När nu skivan istället blev ek fick bården snällt åka ner några centimeter för att linjera under skivan än i nivå som tänkt från början.
Jag är mycket nöjd att det blev ek – inte minst för det är underbart att mötas av linoljedoften som ännu finns kvar!
Modernt och hightech även på gästwc
Det är så ofta jag ser små gästwc nedprioriterade vid en renovering. De glöms ofta lite bort i allt från budget till tid när fokus är på badrummet. Så när jag nu hade chansen att få inreda en liten gästwc ville jag göra det bästa av det – jag ville skapa något extra även av det mycket begränsade utrymmet. Så bland det första jag gjorde var att se över måtten på en duschtoalett och om det gick att få till den hit. Det gjorde det!
För om det är något jag gillar så är det när funktion och stil kan mötas på bra sätt. En duschtoalett ger en fräsch känsla väl värd att testa om du inte redan gjort det. Plus att dess funktioner gör det möjligt att dra ner avsevärt på pappersförbrukningen (som i sin tur innebär kraftigt minskad energiförbrukning). Det kändes rätt att lite hedra funkisen med något från vår tid som går i samma moderna anda som denna rörelsen ändå stod för i sin samtid.
Så även fast toaletten idag är större i mått så ger den ett lugnare och nättare intryck tack vare sin stilrena design och vägghängda modell. Allt handlar om vad och hur det framhävs!
Till sist – smådetaljerna som gör stilen komplett!
I varje renoveringsprojekt så dyker det upp smådetaljer som man måste fatta beslut kring och knyta ihop med den önskade stilen. Denna bit glöms lätt bort och kan stöka till tankegångarna rejält om man inte beaktat dem från start. För småsaker kan lätt bli till detaljerna som stjälper helheten i slutändan.
Det kan vara strömbrytare, dörrhandtag, ventilationsgaller, blandarfästen eller bara fula fönsterfoder. Helt enkelt detaljer som inte direkt “ingår” i en badrumsrenovering men ändå påverkar inredningsvalen i övrigt.
En av de första sakerna jag störde mig på i lokalen var alla fula gulvita strömbrytare och eluttag som satt lite här och var (flera till hälften täckta med gammal målafärg). Så i samma veva jag lät se över eldragningarna bytte jag ut alla strömbrytare och eluttag till stilrena med en industriell känsla som jag tycker passade funkisens avskalade stil. Anledningen till att jag valde svarta var för jag ville knyta an till det grafiska golvet som är original i lokalen.
En annan sådan detalj var sockeln i klinker som satt på gästwc. Den fick stryka på foten i samband med att jag lade in nya golvet och istället bad snickeriet ta fram en träsockel i stil med de som sitter i kontorsrummet. Denna detalj gav gästwc en mycket mer charmig inramning och tydligare känslan att vara del av helheten.
Att lyssna in inredningsval gjorda på 1930-talet
Apropå golvet – så valde jag att lägga likadant på gästwc:en. Det är verkligen en klassisk 15x15cm platta i oglaserad klinker. Så för att skapa så obruten look som möjligt valde jag inte svart och vitt, utan svartgrå och en “skitig” gråbeige kulör. Målet har hela tiden varit att nytt och gammalt ska mötas på diskret och harmoniskt sätt. För visst är det coolt att kunna lägga in ett klinkergolv idag som fortsätter på val gjorda på 1930-talet? Visst det tog några vändor bland olika leverantörer, provplattor fram och tillbaka, men resultatet blev precis sådär fint som jag önskade.
Alla foton är tagna av fotograf Åsa Liffner.
LISTA ÖVER ALLA PRODUKTER & LEVERANTÖRER I PROJEKTET
Inredning & detaljer
- Tvättställsblandare & vattenlås från Dornbracht i modell Meta Pure, yta är platinum matt. Vattenlås i svart matt.
- Egenritat litet tvättstället i marmor Nero Marquina från stenfirman VE Sten i Stockholm.
- Benställning i ek till tvättstället är tillverkat av snickeriet Ateljé Örnsberg.
- Spegel Easel från Kristina Dam.
- Duschtoalett från Geberit Aquaclean i modellen Sela. Spolknapp Sigma 30 i matt svart.
- Strömbrytare och eluttag från Schneider Electric ur serien Renova.
Väggar, tak & snickerier samt golv
- Gästwc har väggar i Anis och Salvia med bård i Black Deco. Taket i Tofu.
- Kontorsdel med tak i Vågskum, väggar i Tofu och snickerier & element i Fajans.
- Samtliga kulörer och färger från Alcro.
- Golvet är lagt med den tidlösa 15x15cm golvplattan White Unbleached och Ivory Black ur Global Collection, från Mosa.