Många drömmer om sekelskifte med hög takhöjd, vackra detaljer och karaktär. Det är verkligen något romantiskt över sekelskifteshus och att ta sig an ett badrumsprojekt i sådant kräver fingertoppskänsla för att lyckas.
På sistone har jag ritat flera badrum i hus från sekelskifte och i alla projekt har jag mån om att plocka in husets karaktär även i badrummet. Så här får du tips och råd på hur du kan tänka. Men också vad du ska kolla efter och vilka detaljer som är värda att plocka in. För dessa saker är viktiga för att lyckas med charmigt badrum i sekelskifte.
Badrum i sekelskifte
Hus från sekelskiftet, d.v.s. slutet på 1800-talet/början av 1900-talet (men slarvigt kallas det mesta fram till 1920-tal för ‘sekelskifte’), hade ursprungligen inga badrum såvida det inte var ett välbeställt hem*. Vatten bars in och värmdes för att man sen kunde göra sig ren i balja som ställdes i t.ex. köket. Toalett var oftast utedass på gården. Så för att ha ett specifikt rum för bad krävde att man hade ytorna som de flesta inte hade. Det var egentligen först på 1930-/1940-talet som badrum började existera i varje hem.
Så med det sagt är det svårt att egentligen prata om badrumsstil från sekelskiftet. Det är något vi tolkat och lekt fram långt senare – verkligheten var betydligt mindre påkostad och genomtänkt än de badrum som byggs idag i “sekelskiftesstil”.
*Det kändaste hemmet i Stockholm från sekelskiftet med badrum som t.o.m. hade indraget vatten var Hallwylska Palatset och ägdes av dåtidens rikaste familj i Sverige, von Hallwyl. Hemmet är numera museum – har du inte varit där så gå och låt dig inspireras.
Arkitekturen som guide i sekelskifte
Eftersom badrum i stort sett inte fanns under sekelskifte går det inte att göra “fel”. Se det istället som en mer eller mindre “passande” tolkning utifrån husets övriga arkitektur. T.ex. ett enklare hus på landet hade troligtvis inte pampig marmor från golv till tak. Medans en våning i staden kan mycket väl ha haft mer påkostade material. Så där kommer fingertoppskänslan in för vad som passar var i kombo med övriga inredningen.
Här nedan är ett badrum i en relativt liten tvåa i Stockholm. Jag tycker det visar rätt bra ett modernt badrum som ändå knyter an våningens övriga detaljer som i sin tur flörtar med sekelskifte. Huset är ursprungligen från 1904, men byggdes till nuvarande form 2018.
Detaljer skapar sekelskifte i badrum
Först och främst är det viktigt att komma ihåg att äldre hus har en charm som är “gratis”. Att riva ut för mycket av den kommer sen kosta dig dyrt att återskapa (jämför t.ex. vad ett vackert serveringsskåp kostar att bygga nytt idag). Så gå varsamt fram och ha fokus på att se bortom badrummet idag eller kommande 3 år. Lek istället med tanken att du ska bygga för nästa sekelskifte – var skulle du lägga fokus i din badrumsdröm då?
Tre enkla råd för att fånga känslan av sekelskifte:
- Börja enkelt med att se vad som finns i badrummet som ger en rymd, karaktär eller på annat sätt unik känsla. Inte sällan har badrum i äldre hus mycket sänkt tak – se därför alltid över om du kan bevara så mycket av rymden som möjligt i badrum.
- Vad finns de befintliga linjerna idag? Det kan vara dörrarnas avslut, fönsterhöjd, någon trumma etc. Allt som är fast och som du bör jobba med istället för emot.
- Vilka detaljer finns utanför badrummet som ger resten av våningen karaktär? Kolla även där på nivåerna och linjerna. Plocka in samma, eller skala ner för att passa, i badrummet för att låta det bli en del av den större helheten. Detta gäller egentligen allt från vilka dörrfoder som sitter till ev. lister, stuckatur. Eller varför inte kopiera snickeridetaljer från serveringsskåp/dörrar till badrummets förvaring o.s.v.
Klassiskt och modernt som ledord
Vi har ju haft grått som trendfärg länge nu och den får blir exemplet här också. Notera hur snickerierna är grå, stenen är en marmor i mörkare grått med tydlig ådring och karaktär. Blandare är i borstad krom/rostfritt och golvet utanför badrummet i något vitpigmenterad chevron parkett. Materialen tål att åldras och slitas. För egentligen är det först när de fått patina som stilen blir “äkta” istället för en “pastisch” på klassisk modern god smak.
Så tänkt på det när du väljer material i äldre hus att det ska vara lika snyggt efter 10-30 år (även fast du sedan länge flyttat). Tankesättet kommer hjälpa dig sålla och väcka den där fingertoppskänslan om vad som är rätt för just din våning/hus. Då kommer det också bli enklare att se var plattorna bör sluta på för höjd. Eller hur mötet mellan tak och vägg snyggast görs.
Ambitionen är att hela tiden skapa nytt som ska kännas som att det alltid funnits där eller i.a.f. respekterar och kompletterar det gamla som finns. Tänk gärna också på vad du sett mest av inom badrum på sistone och välj bort det. Eller gör din egen tolkning av det, till förmån för något lite mer eller lite annorlunda så ditt badrum drar stilen något snäpp bort från klassiskt á idag.
Nedan ser du mötet mellan sovrum och badrummet. Och lite längre ner planlösningen samt bilder på övriga rummen. Visst känns detaljerna enhetliga och stilrena? Målet med lyckat badrum är just denna balans. Att badrummet gärna får sticka ut samtidigt som det ändå knyts ihop till resten av hemmet på naturligt sätt.
Foto från Behrer & Partners fastighetsförmedling.