Kalksten är en klassisk stensort som aldrig går ur tiden. Den passar lika bra i lantliga badrum som i moderna – här är ett minimalistiskt badrum av Hans Verstuyft. Han är belgisk arkitekt som du garanterat sett många olika hem av. Detta badrum, och hem, i Antwerpen heter Penthouse S Westkaai och byggdes 2015. Lika modernt då som idag tycker jag.
Notera materialvalen och hur kalkstenen verkligen är i fokus i badrummet. Sen finns i detta penthouse också det kök som ”startade” trenden av naturnära #softminimalism med sina trärena ytor och sparsmakade eleganta lyxkänslan. Eller iaf funnits med på otaliga moodboards för just trärena kök.
Kalksten eller marmor?
Marmor och kalksten är de stensorter som är synonym med tidlös elegans i badrum. Möjligheterna att jobba med dessa stensorter är oändliga och varje årtionde har sitt egna tolkning. Ska jag genereralisera så är marmor mer ”lyxigt” och kalksten mer ”nedtonat” i sin känslan. Men eftersom varje regel har sitt undantag så ska du ta detta med en nypa salt så klart – det som däremot stämmer tycker jag är att ju mindre flödigt ett mönster är, desto mindre noterar du det och därmed blir det lugnare intryck.
Showpiece i badrum
Varje badrum bör ha sitt showpiece tycker jag. Det vill säga den del/den detalj dit ögat drar sig vid första anblicken. I detta badrum av Hans Verstuyft är det badkaret!
Här står badkaret placerat i mitten av badrummet och är helt inklätt i kalksten. Badkaret är mer en möbel, det är verkligen ”badrummets soffa” och visst blir det coolt när den får samma självklara behandling som soffan i ett vardagsrum?
Något är tänka på om du vill återskapa samma sak i ditt svenska badrum så är det att man inte får drar vattenrör i golv, så här krävs det lite planering och alternativa idéer för att lösa det. Prata därför alltid med din hantverkare så tidigt som möjligt om just inredningsbiten – tiden rinner snnabt iväg och vips kan din dröm vara för sent för att genomföra när alla rördragningar blivit gjorda i bara farten.
Planlösning avslöjar mer än foto
Nedan ser du planlösningen och tack vare den går det att hitta att toaletten i detta badrum är gömd bakom en skjutdörr. Det finns nämnligen två delar av detta master badrum – den öppna sociala delen med tvättställ och badkar, samt den privata med wc och dusch.
Just detta sätt att planera badrum är signifikant för Hans Verstuyft och andra arkitekter som jobbar på samma avskalade minimalistiska sätt. Inte minst notera all dold platsbyggd förvaring längst med väggarna!
Mjukt möter hårt
Utöver den fiffiga lösning med skjutdörr in till den privata badrumsdelen så finns här en fin balans mellan det hårda och det mjuka. Väggarnas milda kulör och sammentslena yta mjukar upp ljusets reflektioner och ger en ombonad känsla. Det i kombination med de tunna gardinerna gör att badrummet känns varmt trots sin sparspakade materialpalett.
Så se alltid över balansen i ditt badrum – bara hårda material ger snabbt ett kallt intryck och det kan också vara anledningen till att badrummet aldrig blir så där härligt att hänga i som du tänkt dig.
Planera badrum för vardagen
Nedan ser du resten av hemmet där samma färgskala och kalksten återkommer. I köket hittar du också likadan skjutdörrslösning finns som i badrummet för att skärma av den ”plottriga” delen av köket.
Alla hem har det där ”fula och stökiga” – vissa hem är bara bättre planerade så du inte märker det.
Hem är till för att leva i, inte för att få ångest av när vardagen stormar in med alla prylar.
Om du känner att du blir stressad så fort saker ligger på fel plats så kan det vara läge att se över hur du FAKTISKT använder rummet snarare hur du ÖNSKAR att du använde det. Var ärlig med dina sk. tillkortakommanden i vardagens inredning så kommer du enklare nå balansen där du kan leva mer som du önskar.
Min erfarenhet är att användare sällan blir helt förbytta i sitt beteendemönster bara för att de fått nytt badrum – så lika bra att anpassa badrummet för att följa användarens beteendemönster.
Foto av Verne Photography via Vogue Australia, Dorothee Dubois för Hans Verstuyft Architecten via Dezeen.
1 comment