Alla som någon gång gått igenom en badrumsrenovering vet att det är många beslut som ska tas. Förr eller senare kommer den avgörande frågan: “Vilken fogfärg ska det vara till de olika plattorna?” . Det är också någonstans här många känner att orken är slut. Valet av fogfärg blir inte sällan det som får beslutbägaren att rinna över. Så man landar i att låta hantverkaren ta det beslutet och välja fogfärg. För hur fel kan det bli? Egentligen?
Rätt fogfärg kan lyfta ditt badrum – ”fel” fogfärg kan stjälpa och ge en irriterade känsla att något skaver.
Hur du ska tänka inför val av fogfärg
Att välja fogfärg kan stundtals kännas knepigt. Men när du vet hur du ska tänka blir det betydligt enklare att fatta beslutet. Badrum är i regel inte så stora rum och när det kommer till val av kakel och fogfärg ska du börja att bena ut vad fokus i badrummet är. Därmed också bena ut vilken roll plattorna har i det = hur du önskar att fogfärgen ska jobba för att få fram just det.
Tre enkla punkter du kan fundera på:
- Finns det ett tydligt blickfång i badrummet utöver plattorna?
- Är det väggarna eller golvet som är i fokus av ytorna?
- När det gäller plattorna – är det deras form eller yta som ska framhävas?
För har du t.ex. ett vackert mönstrad golv så blir det naturligt att låta väggarna stå tillbaka och låta golvet få fokus. I det fallet passar en fog som går ton-i-ton med väggarnas plattor. Har du istället valt en speciell sättning eller form på platta, t.ex. halvförband eller fiskbensmönster, kanske du istället vill få fram det med fogen som mönster. Då ska du välja en fogfärg som kontrasterar mer med plattan.
Nedan listar jag de vanligaste fogfärgerna med exempel på hur dessa kan se ut mot olika plattor!
4 nyanser av grått, vitt, svart och lite till…
Vit fogfärg – diskret känsla
Fogfärg som går ton-i-ton med plattan ger ett lugnt helhetsintryck. Särskilt tydligt är det vid vit fog till vita plattor. Stora vita kakelplattor är modernt och länge varit populärt. Speciellt laserskurna varianter som tillåter minimala fogar och är skarpa i kanterna. När kontrasten mellan fog och platta är liten, kan man skapa en illusion av att väggen är satt med en enda stor skiva istället för flera små.
Carrara och vit fog
I badrummet ovan till vänster ser du vit fog som är diskret och står tillbaka mot de hexagonformade carraraplattorna. Man hade här kunna jobba med ljusgrå fog också (se bild till höger) där en mörkare fog gör att varje enskild platta träder fram. Den vita fogen gör att carraran syns tydligare tycker jag än om fogen är ljusgrå som istället framhäver formen mer. Vad tycker du?
Vita plattor som bakgrund
Valmöjligheterna på storlek är nästintill oändliga. I slutändan är det fogen som länkar samman intrycket. Vit fog till vita plattor är bra val om man, som i det här badrummet (ovan till vänster), vill sätta fokus på den vackra väggfärgen och tassbadkarets svarta matta siluett.
Vit fog kommer alltid synas och ge effekt för keramiska plattor är aldrig samma vita som fogen. Perfekt om du vill ha sätta plattor i fiskbensmönster men inte skapa för stökigt intryck (ovan till höger).
Läs även svaret på en vanlig fråga jag får om vit fog – här!
Ljusgrå fogfärg – standardnyansen
Den ljusgrå fogen är generellt standardnyansen för väggar. Det är den fogen du oftast får om du inte gör ett val och utan istället låter plattsättaren bestämma. Men den ljusgrå fogen behöver inte vara tråkig och intetsägande – tvärtom kan den vara både snygg och praktisk!
I detta badrum, där allt fokus är mönstrade golvet, passar en diskret fogfärg alldeles perfekt. Den ljusgrå fogfärgen skapar ett mönster tillsammans med de förskjutna kakelplattorna i 7,5x15cm, men tar inte över fokus från golvet.
Så dags att sluta se ljusgrå fogfärg som “bättre mot smuts än vitt” och ge det en eloge för dess egna egenskapar istället!
Jobbar du istället med större format på väggarna och vill markera det lite lagom så hjälper ljusgrå fog dig med det. I detta badrum nedan plockar fogen upp den grova bergsgrunden också och ge lite det vita kaklet en länk till både golvet och stenen. Snyggt och enkelt!
Länge har vita kakelplattor i 15x15cm varit bannlysta från allt som har med trend och stil att göra. Det tänket är borta sedan länge och nu är detta ett klassisk format som funkar både i rak sättning och halvförband. T.ex. i badrummet ovan, med hexagonplattorna på golvet, har man medvetet låtit rutmönstret på väggarna synas bara lite mörkare över vitt. Då är ljusgrå fog ett perfekt val. Ett plus är också att den ljusgrå fogfärgen även fångar upp golvets gråa nyans på diskret sätt.
Grå fogfärg – lite mer effekt
Grå fog är (av uppenbara skäl) lite mörkare än ljusgrå men inte fullt så kraftig som mellangrå. Den kallas många olika namn men gemensamt för denna nyans är att den är “lagom” på ett snyggt sätt. Om du istället jobbar med vita plattor så kan grå fog ger en tillräcklig konstrast mot det vita för att synas på håll men tar inte över rummet.
En perfekt mellanväg för dig som vill ha ett tidlöst klassiskt badrum, ovan till vänster, men ändå få till lite grafiska influenser. I badrummet med flödig marmor, ovan till höger, blir den grå fogen det som gör effekten möjligt. En ljusare fog hade inte gett tillräcklig effekt och en mörkare fog hade gett ett skarpare linjespel som istället hade tävlat med den flödiga marmorstenen om uppmärksamhet (och förlorat till förmån för stökigare intryck). Men nu blir det istället ett fint samspel, tack vare fogens balanserade kontrast. Det är också bra exempel på hur två material tillsammans med lite kontrasterande fogfärg kan lyfta ett relativt enkelt badrum.
Ovan är ett exempel där grå fog jobbar mer ton i ton med plattorna av kalksten. I detta fall har plattan så pass mycket liv i sig att de egentligen inte behöver en skjuts av fogen, annat än subtilt markera övergången mellan plattorna. Här föll valet på en fogfärg som följer upp det mellanljusa i marmorn för att få till ”lagom” effekt.
Mellangrå fogfärg – ger ton åt tidlösa format
Jag brukar ganska ofta säga att fogfärg välj utifrån ett uteslutningssätt – färgerna väljs naturligt bort ofta p.g.a. det inte passar, snarare än att välja det som passar från början. Just mellangrå fogfärg är sådan. Den är perfekt om du inte vill ha mörkgrått men tycker grå är för just. Kan tänkas ologiskt men prova så ser du att det går rätt bra att tänka så!
Vita kakelplattor i 10x10cm är en tidlös storlek som ofta förknippas med kök, men den passar lika bra i badrum. I detta badrum ovan, har man dessutom skapat ytterligare effekt på väggarna genom att välja mellangrå fog (och jobba med halvförband). Här plockar den mellangrå fogen upp de mörka detaljerna i badrummet men balanserar fint konstrasterna utan att det blir för grafiskt. Visst hade man här också kunnat välja grå fog men den mellangrå fogfärgen ger mer karaktär utan att gå över i hårdhet.
Som jag skrivit flera gånger förut så upplever vi fogfärger olika när man jobbar med plattor i andra kulörer än vitt. Fogens olika grå nyanser blir då istället relativa i kontrast till den kulör/mönster som plattan har – kika bara på badrummet med knappmosaik nedan.
Här är knappmosaiken svart och då blir rent krasst alla annat ljusare. Våra ögon blir helt enkelt ”lurade” att tro denna mellangrå fog är nästan vit. Allt är relativt och det framför allt när det gäller olika kulörer ihop. Värt att tänka på när det är mycket fog som väggens- eller golvets plattor ska ha.
I detta badrum, ovan till höger, är t.ex. fogen något snäpp mörkare än det grå kaklet men ändå känns det lugnt. Eftersom plattan är helt homogen blir det lite mörkare fogen perfekt för känslan att bägge nästan flyter ihop. Liten tumregel att ta till om din plattas kulör befinner sig mittemellan två fogfärger;
Önskar du att fogen ska flyta ihop med plattan, så välj en liiite mörkare nyans. Vill du att fogen ska synas lite mer än plattan, så välj liiite ljusare.
Mörkgrå fogfärg – lagom grafisk och retroflörtande
Den mörkgrå fogen är vanlig till mörka golvplattor då den passar de flesta samtidigt som den döljer smuts bättre än svart fog som oftare avslöjar kalkavlagringar. Hur är det då till väggar? Till vita plattor blir den en vågad effekt och därför populär till mer klassiska badrum där du vill ha en effekt men är rädd att svart kommer att kännas för hårt.
Jag vågar nog påstå att de flesta badrum du sett med vitt kakel och mörk fog senaste åren, som t.ex. detta snygga badrum, ovan till vänster, har troligtvis haft mörkgrå fog och inte svart. För visst ger den mörkgrå fogen snygg effekt till vita 15x15cm kakel – oavsett om det är ett badrum med klassiska platsbyggda badrumsmöbler, nedan, eller slitet trä och ruffiga putsade väggar, ovan till höger?
Svart fogfärg – våga gå lite längre
En av de tydligaste trenderna ett tag nu har varit mörk fog mot vitt kakel. Till synes ett enkelt knep som är väl värt att ta vara på. En svart fog matchas extra bra med den industriella stilen som kännetecknas av mycket metall, patina och charm. Men passar också bra med retrostil både mot sekelskifte som 1950-tal som i detta enkla badrum, nedan till vänster, som kombinerar bägge stilarna.
Det råa och hårda plockas upp av kontrasterna som svart fog ger. Just i detta badrum, ovan till vänster, är det vita 10x20cm stora kakelplattor satta i halvförband, också kallad tegelsättning, som får ett hårdare uttryck tack vare fogen. Precis rätt för charmiga stilen som badrummet har med retrodetaljer och den gröna byrån.
Att välja en kontrasterande fogfärg kan också vara ett bra sätt att skapa blickfång på väggarna. Fogen förstärker här väldigt effektfullt de olika kakelformaten, Art Deco badrummet nedan, och gör att väggarna sticker ut trots att de ”tävlar” med en underbart pampig marmor. Tänk dig samma väggar med en vit fog – inte riktigt samma effekt, eller hur?
…och färgglad fog i övriga miljoner nyanser!
Givetvis finns det en färgpalett utöver den klassiska vit/grå/svart-skalan även för fogfärger. Där kan du välja allt ifrån gul till rosa. Med och utan glitter. Eller varför inte köra en guldfog som lyfter din guldiga mosaik ytterligare. Se nedan för lite inspiration!
Vill du ser mer av respektive badrum? Alla badrum i inlägget är länkade i texterna ovan!
13 comments
Bra inlägg. Om man eftersträvar en ganska tydlig kontrast mellan kakel och fog, hur ser du på t.ex. grå kakel och vit fog. I dina exempel var det främst ljusa kakel med mörkare fog, men hur funkar det andra vägen? Jag tänker mig delfingrå kakel och vit fog då väggen ovanom kaklen är vit och golvet tänker jag mig möjligen mörkgrått. Fungerar kontrasten bättre om kaklen är ljusare än fogen. Grå kakel med mörkgrå fog känns lite tråkigt. Därför tänkte jag mig vitt.
Hej Andreas,
Du kan absolut vända på tänket och köra ljusare fog än plattan för att uppnå önskad kontrast. Däremot känns kanske vit fog på mellangrå platta som rätt snällt – om än fint. Så jag skulle definitivt köra på det.
Kom ihåg att impregnera den vita fogen så blir städningen enklare.
Lycka till!
Hej!
Har ett mönstrat vit och grått kakel på golvet och ett ljusgrått kakel på väggarna. Vägg kaklet ska kaklas i halvförband. Tänker att jag vill ha samma fog till bägge. Tänker jag fel?!
Funderar på mellangrå färg!
Hälsningar Linda
Hej Linda,
Näe det är väl inget som säger att du tänker fel – men frågan är vad du önskar få för effekt av fogen? Mellangrå fog är ju snäppet mörkare än grå fog så beroende på vilken ”nivå av grå” som dina plattor landar på ger det olika effekt (om än subtilt). Så om bägge är ”lika grå” så är samma kulör rätt tänkt. Men är golvets grå är ljusare än den mellangrå fogen så kommer fogen att blir mer markant än det grå mönstret i plattan = mönstret blir mer avbrutet och flyter inte på lika naturligt. Helt enkelt för att fogens kulör kommer synas mer.
Ungefär så skulle jag tänka. Lycka till!
Hej!
Ska köra med svart vitt spaderrutigt golv i ett relativt litet rektangulärt badrum. Det blir vita kakel 15×15 på vägg. Vill att golvet talar för sig själv, vill att väggar varken upplevs vita eller för rutiga. Vad sägs om fog i Silvergrå eller Manhattan då?
Tacksam för svar🌻
Mvh
Camilla
Hej Camilla,
Med Silvergrå menar du ljusgrå antar jag? Det är ju standardkulören för väggen och ger ett milda men tydliga linjer mellan plattorna. Om du vill ha ännu mer diskret så kika på kulören innan men efter vitt – det finns ibland en mellankulör som beställningsvara hos flera fogleverantörer. Lycka till!
Hej,
Kan man ändra färg på fogen i efterhand?
Vi har ljusgrå och vill ändra till svart eller mörkgrå- hur gör man det på enklast sätt?
Hej Lena,
Det finns flera olika produkter som målar/färgar in fogen. Generellt gäller att om du vill ljusa upp så görs det med en ”färgfilm” ovanpå och önskar du mörka ner så finns produkter som färgar in mörkt ner i fogen. Det är olika pilligt men går absolut att göra med lite tålamod till bra resultat. Läs mer om när jag tipsar om det här:
http://www.badrumsdrommar.se/2013/10/att-piffa-badrum-i-hyresratt-lite-tips/
Lycka till!
Hej, hur ska man tänka när det kommer till andra färger än grå/vit/svart? Fog på en rödbrun golvplatta där plattorna skiljer sig mycket åt individuellt exempelvis (granitkeramik kalkstensutseende öland röd), de färger vi sett är mer åt det kulörta bruna hållet än åt det gråbruna. Hur löser man det?
Hej Tina,
Lite osäker på vad du menar. Men tolkar att du valt en skiftande platta med kalkstenslook som går i rödbruna toner och söker passande fog till den?
Om du valt en skiftande platta som har det som egenskap skulle jag vilja att just den egenskapen kommer fram och behandla fogen som ”en skugga emellan” plattorna. Så utifrån den skulle jag köra på en gråton av mörkare slag. Precis som en skugga helt enkelt.
Lycka till!
Hej!
Du nämner dig i alla olika färger ex guld. Just nu letar jag frenetiskt efter just guld färgad fog, hittar endast på amazon men som självklart inte skickas till Sverige! Vill ha lika guldfärgad fog som du visar i ditt exempel. Vet du vart jag kan få tag på det?
Hej, just guldfog brukar vanligtvis vara epoxifog med glitter i. Finns olika leverantörer och de har olika nivå av ”guldighet”. Ett alternativ för att förstärka den känslan kan vara att välja gulaktig grund och sen guldglitter på det. Men vänd dig till din närmaste badrumsbutik som säljer fog så bör de kunna guida dig rätt. Lycka till!
Hej. Det här är en köksfråga, men även där finns det ju ofta plattor av något slag.
Jag kommer att få mörkbrunt bambugolv, orange vägg i matdelen, rostfria luckor nertill på ”våtsidan” och rostfri spis, men i övrigt vita luckor. Kaklet är ännu inte bestämt. Vitt kan bli svårt i kombo med vita luckor (allt vitt är ju inte samma vitt). Jag ville ha glittrig grön glasmosaik (typ 6 mm klarglas utanför glittret tyckte jag var läckert), men jag inser ju att alltför apart stänkskydd kan avskräcka spekulanter i framtiden.
Men jag vill inte ha ett tråkigt stänkskydd. Jag vill att nåt HÄNDER där. Och då tänkte jag att man skulle kunna ta relativt enkelt kakel (inte grön glittrig kristallmosaik) men i stället ha ovanliga fogar – eftersom de kan färgas om.
Hur är det med glitterfog? Hur funkar det?
Finns det olika sorters glitterfog (har för mig att jag läste nåt om epoxy)?
Snälla, hjälp!