Designduon Halleröd (bestående av äkta paret Christian och Ruxandra) har senaste åren blivit stort namn inom butikskoncept för svenska varumärken såsom Acne Studios, Axel Arigato, Byredo m.fl. De har varit med att rita butiker internationellt med tydligt formspråk och coola detaljer. Men för mig är det främst deras portfolio av privathem som inspirerar. Paret Halleröd har ett sällsynt öga att skapa eklektiska och moderna hem som är inbjudande och väcker nyfikenhet tycker jag.
Här tänkte jag visa ett projekt som är min favorit – en 1930-tals våning i Stockholm som har alla coola funkisdetaljer man kan önska. Samtidigt som Halleröd förenat moderna detaljer med funkisens dåtid.
Funkis föds på 1930-talet
Funkis är en klassisk tidsepok som har sitt tydliga formspråk. Så att utgå från den och skapa en egen tolkning är alltid inspirerande att se. Inte minst för det finns många hus i den stilen i Sverige. Funkis brukar man säga var stilen som uppstod under 1930-talet som motkraft mot den äldre tidens vurm för ornament och stelhet. Funkisen skalade av allt det ”onödiga” och satte funktion i fokus – livet skulle levas i hem och inte bara vara en representationsyta. Spännande att i det ljuset fundera på hur vi lever idag – har vi uppnått balansen mellan dessa två?
I detta hem finns i alla fall en tolkning av bägge bitarna tycker jag. Kika nedan och säg vad du tycker!
Badrumsplanlösning med rum-i-rum
Detta badrum är snyggt uppdelat med rum-i-rum där varje del blivit betonat lite extra. Allt är mycket symmetriskt placerat och det ger verkligen en speciell känsla i badrummet. Längst fram misstänker jag är duschdelen och i främre delen måste wc vara placerad respektive förvaring alt. TM.
Jag gillar framförallt hur detta badrum inte är behandlat likt ett ”badrum” utan som vilket rum som helst men med ett konceptuellt öga!
Marmor, travertine och kakel i samma rum
Vid första anblick slås man av de olika materialen som Halleröd jobbat med. Alla med sin tydliga karaktär och egenskaper. Tvättställen är i den norska rosa marmorn Fauskemarmor, golv och nischväggarna i beige travertine och ränderna i svart sten (möjligtvis Nero Marquina). Övriga väggarna är klädda med gräddvitt klassiskt 15x15cm kakel i rak sättning.
Sen kan jag inte annat än älska hur genomtänkt och hantverksmässigt skickligt alla material möts. Genomförandet är verkligen den sista viktiga detaljen som kan få vilken vacker badrumsdröm som helst att falla om inte hantverkare och beställare drar mot samma mål i varje steg.
Retro i detaljer men i tidlös mix
Det svåra med att inreda badrum i en specifik stil är att klara att balansen mellan stilen och tidlösa känslan. Det är lätt att trilla dit på ”för mycket” av t.ex. retro, klassiskt osv att helheten blir nästan övertydlig att detta är stilen. Så att lyckas med en stilkänsla och samtidigt få till en tidlös mix är verkligen beundransvärt.
Nedan ser du fler bilder från övriga hemmet – visst lyckas balansen både sätta funkisen på kartan samtidigt som det ändå känns som geniunt hem där det faktiskt är olika epoker möts? Precis som i ett hem där möblerna, favoritsakerna och arvegodset samlats under ett liv och inte bara en inköpsrunda.
Till sist – satsa på gästwc som överraskar!
I våningen finns även en gästwc som sticker ut lite extra. Grafiskt och skarpt är väggarna klädda med klassiska blanka 10x10cm plattor i svart och vitt till ränder. Till det blanka har Halleröd plockat in krom i form av blandare men också litet runt tvättställ på benställning. Otippad mix som både är hård och överraskande kul.
En tydlig flört till funkisens rötter i form av skolan Bauhaus och inte minst den ständigt inspirerande arkitekten Gio Ponti och andra som var tongivande från 1930-talet till 1960-talet.
För detta är en av de inspirerande bitarna här tycker jag, just att se hur olika inspirationskällor mixats till en nutida tolkning för ett privathem idag. För inspiration finns ju överallt – gäller att träna ögat att faktiskt se hur den kan tolkas för badrum. Både kul och utmanande ibland.
Foto av Erik Lefvander för Halleröd via AD Italia.