Efter att har jobbat många år med kakel och klinker så vet jag att det inte alltid är lätt som slutkund att hålla koll på alla begrepp. Det tekniska språket är inte sällan källan till osäkerhet – det är helt enkelt för mycket i vägen ”innan det roliga” kan börja. I min roll som badrumsinredare och inspiratör försöker jag därför balansera det tekniska med det kreativa och på så sätt få mina kunder, och dig som läser, att våga badrumsdrömma bortom det.
När jag skriver om olika badrum här på Badrumsdrömmar brukar jag för enkelhetens skull använda ”plattor” som samlingsnamn i de flesta fall. I detta inlägg kommer jag istället fokusera på det tekniska och reda ut vad skillnaden är på de olika keramiska materialen och vad som är av vikt för dig att veta när du ska välja till ditt badrum.
Här får du alltifrån ordlista till de grundläggande begreppen till vad granitkeramik är samt vad du bör tänka på om du vill lägga schackrutiga golv eller sätta sockel på målade väggen.
För ju mer du vet, desto enklare är det att välja det som passar bäst!
Skillnad på kakel, klinker och granitkeramik?
Plattor av kakel, klinker och granitkeramik är samtliga tillverkade av lera, men både tillsatser till blandning och tillverkningsmetoder skiljer sig åt. Tillverkningen, förenklat beskrivet, är att lerblandningen pressas under olika tryck och sen bränns i ugn. Ju högre tryck och temperatur, desto mindre luft och vatten kvar i slutprodukten som därmed får olika tålighetsgrader.
Lägst hållfasthet har kakel, sen klinker och slutligen det som kallas granitkeramik – läs mer om varianternas olika egenskaper nedan.
Vad är kakel?
Kakel är en keramisk platta tillverkad av lera (vit eller röd lera) med glaserad ytan ovanpå. Du kan jämför den med en tallrik – och där har du också nivån på tålighet. Det finns tjocka kakel, tunna kakel osv. precis som med köksporslin. Kakel rekommenderas enbart på vägg då det inte är tåligt nog för golv enligt svenska krav. I många sydeuropeiska länder ser däremot kraven annorlunda ut och där kan du därför hitta kakel på golv också.
Fakta om kakel:
- Torrpressad lera med glaserad yta.
- Finns i ”vanliga” och ”laserskurna” varianter (dvs. rakskurna).
- Från ca 6mm i tjocklek och uppåt.
- Tål inte golvvärme eller frost (kakel har en vattenabsorption på mer än 10%).
- Sätts enbart på vägg.
- Inomhus.
EXEMPEL: En vit standard kakelplatta är ca 6mm tjock samt finns både i 150x150mm och 147x147mm (standardfogbredden är 3mm så därav det till synes konstiga måttet). Så ha koll på detta när du ska ”bara” komplettera med en 15x15cm platta, för det är en mycket vanlig miss!
Vad är klinker?
Klinker används numera som samlingsnamnet på alla keramiska plattor du kan ha på golvet. Oavsett om det är en liten mosaik, betongplattor eller storformatsplatta för flygplats (det som egentligen är granitkeramik).
Ursprungliga varianten av klinker (tänk klassiska bruna/gula/röda klinkers vi förknippar med 1960-70talet) är oglaserad och våtpressad via metoden ”strängpressning”. Det betyder att den blöta leran pressas genom avlånga formar där plattorna formas två och två med undersidan mot varandra. Dessa våtpressade plattor är tjocka och grova i sin karaktär med bred naturlig färgskiftning från bränningen.
Idag är klinkers främst tillverkade genom torrpressning av finmalen lera i former som ger färdiga storlekarna. Lerans komposition är mer tät och med högre hållfasthet än den lera som används till kakel vilket gör att glasyren är valbar och inte ett krav.
Fakta om klinker:
- Torrpressad av lera med glaserad eller oglaserad yta (vanligtvis då genomfärgade plattor till önskad kulör – tänk ”Victorian tiles”).
- Finns i ”vanliga” och ”laserskurna” varianter (dvs. rakskurna).
- Från ca 4mm i tjocklek och uppåt.
- Tålighet i 3 nivåer; lätt, golvvärme, frostresistens (klinker har en vattenabsorption 0-6% beroende på variant)
- Sätts på vägg och golv.
- Inomhus och utomhus (beroende på variant).
Utöver ovannämnda varianten finns det även betongplattor (s.k. marockanska plattor) som inte bränns i ugn utan torkar långsamt till färdiga plattor. Dessa är alltid oglaserade och består av en grundkärna och ovanpå det önskade färgen/mönstret. När dessa är torra slipas ytan len och får med åren en vacker patina. Denna teknik är den äldsta när det gäller golvplattor.
Tumregel: Allt du kan ha på golvet kan du ha på väggen, men inte tvärtom.
Vad är granitkeramik?
Granitkeramik kanske du hört talas om. Oftast kanske i samband med fördelarna om hur tåligt materialet är, men också inte sällan hur ”svårt” det är att kapa samt hur detta kan ”ställa till” arbetet med håltagning etc. Idag är merparten av alla golvplattor granitkeramik så fort du passerar lågprissegmentet så det är med andra ord inget du kan, eller bör, undvika.
Precis som ovan nämnt så är även granitkeramik tillverkat av lera, men i mycket finmald porslinslera som ger extra hög hållfasthet och mycket låg vattenabsorption (under 0,5%). Trycket och bränningen sker i mycket höga förhållanden vilket gör att plattorna ”förstenas” i stora format som sen skärs till i mindre storlekar.
Själva namnet ”granitkeramik” kommer från att lerans sammanställning innehåller kvarts och fältspat som finns i bergarten granit. Namnet granitkeramik har med andra ord inget med naturstensmaterialet granit att göra, utan syftar på plattornas tålighet.
Fakta om granitkeramik:
- Torrpressad av mycket finmald lera med glaserad, oglaserad, polerad eller på annat sätt bearbetad yta för önskad effekt.
- Kapas ner från enorma plattor till ”laserskurna” varianter (dvs. rakskurna).
- Numera från ca 6mm i tjocklek och uppåt.
- Högsta tålighetsnivå med vattenabsorption på under 0,5% (ofta ca 0,1%).
- Sätts på vägg och golv.
- Inomhus och utomhus (från privata hem till flygplatser och fasader).
Ordlista för kakel & klinker att ha koll på:
.
Vattenabsorption
Används för att ange en plattas ”inre” tålighetsnivå (d.v.s. plattans volym inte får suga upp mer än en viss % vid nedsänkning i ett vattenbad). Detta är grund till huruvida plattan går att ha till golvvärme och/eller utomhus där risk för frost finns (ofta märkt med symboler i butik):
-
- Golvvärme under 6% vattenabsorption
- Frostresistens mellan 0,5% till 3% vattenabsorption
- Frostsäkert under 0,5% vattenabsorption
Glaserad eller oglaserad platta
Skillnaden mellan en glaserad platta och oglaserad är tydligast synlig på kanterna. De flesta kakel och klinker har en grå kärna som sen glaseras. Detta är värt att tänka på om du vill lyfta en platta som sockel på vägg där den kanten blir synlig eller om du vill sätta ytterhörn utan kakellist etc.
Standardplattor och mer gammeldags varianter går att få med glaserad kant som löser det. Tänk bara på att glaserad kant inte är stöttålig – vill du ha stöttåligare variant är klinker att föredra. Här kan du läsa mer om ytterhörn i badrum!
”Laserskurna” plattor
För att kunna satta minimal fogbredd mellan plattor krävs det rakskurna kanter. Det innebär när det gäller kakel att plattan efter bränning får de yttersta kanterna (de som är naturligt rundade av glasyrens ytspänning) skärs bort. Det kallas felaktigt för ”laserskuret” men det är egentligen mycket precisa kapmaskiner med vattenkylda klingor i industridiamant.
Bränning och kaliber
Keramiska plattor är likt levande material skiftande i sin karaktär – varje sändning har därför sin exakta angivelse i form av bränning och kaliber. Något du kanske inte alltid ser förrän plattorna är lagda och då är det mindre kul upptäckt.
- Bränning – plattans nyans (jmf. med färgbad på tapeter). Betyder helt enkelt vilka plattor som åkte in i ugnen tillsammans och fått en viss nyans. Vill du blanda samma färg i flera format så tänk på att det även innebär flera bränningar. Jämför därför alltid de faktiska plattorna du ska blanda så inte nyansskillnaderna är för stora mellan dessa.
- Kaliber – plattans exakta mått i millimeter (gäller främst rakskurna plattor). För även om en platta har ett visst mått så kan den variera +/- någon millimeter och det är i sin ordning. Men det kan stöka till för dig om du vill lägga schackrutigt golv eller på annat sätt mixa artiklar i samma storlek.
Tips! Fråga personalen i butiken om hur just din valda platta brukar vara mellan olika bränningar så du vet innan beställning. Detsamma om du ska sätta mönster, då kan de begära samma kaliber om möjligt så det blir bra.
Notera att många leverantörer endast har denna information angiven på plattornas kartonger, så kom ihåg att fota av kartongen innan du slänger den i fall du måste komplettera något längre fram. Men framför allt se till att alltid köpa spill!
Källor från BKR m.m.
.
16 comments
Hej!
Kostar det mer att sätta granitkeramik än vanligt kakel?
Mvh
KG
Hej Gustav,
Det korta svaret är ja – standardkakel 15x15cm är billigare att sätta än granitkeramik i storformat. Prissättning baseras generellt på den tid som sättningen av plattor tar. Med det sagt spelar så klart in hur avancerat ditt badrum är med vinklar och vrår samt nischer etc samt vilket format på plattor du valt. Kakel är ”mjukare” än klinker och går snabbare att kapa, borra i och på andra sätt anpassa. Klinker och granitkeramik är hårdare vilket innebär mer arbetstid för att bearbeta. Men om du jämför granitkeramik på golv i 15x15cm och kakel 30x60cm med skurna kanter på vägg så kommer troligtvis ditt kakel ta mer tid och kosta mer att sätta pga det förarbete som krävs.
Vill du läsa mer om vad som kostar i badrum så kan du läsa här:
http://www.badrumsdrommar.se/2018/08/hur-mycket-kostar-ett-badrum/
Lycka till!
Hej, vi bygger ett fritidshus i Hälsingland och planerar nu badrummet. Det är 4,6 m2 och jag undrar vad som är bäst på väggarna; våtrumsfärg eller våtrumstapet? Hittar inga bilder på det. Tacksam för tips och råd.
Med vänlig hälsning, Marion
Hej Marion,
När det gäller våtrumsfärg och våtrumstapet så följer bägge sitt respektive våtrumssystem som är godkända för badrummets olika våtzoner. Så med det sagt är det tycke och smak som avgör om du föredrar målade väggar och dess yta eller mer mönstrade väggar och då våtrumstapet. Lycka till!
Hej,
Funderar på Viktoriansk klinkergolv mönstrat. Dock när vi frågar om tålighet och då menar jag inte frost etc utan hur fläcktålig den egentligen är tex nagellack, hårinfärgning i duschen etc får vi ofta svävande svar om att du bör impregnera etc för säkerhets skull. Kan du klargöra? Finns det viktoriansk kakel som är lika smutståligt som glaserad klinker ?
Hej – funderar på viktoriansk golv klinker. Får dock väldigt svävande svar på frågor om smutstålighet tex nagellack, hår infärgning etc. Ibland svaret: Impregnera m jämna mellanrum för säkerhets skull…Vad är det som gäller egentligen ? Finns viktorianska golv / mönster glaserade ?
Hej Camilla,
Misstänker du och Ola bygger badrum tillsammans. :)
Det är lite knepigt att svara på rak arm om en viss artikel när jag inte vet vad det är för exakt material, leverantör etc. Då är det butikens egna personal som ska ha bäst kunskap i frågan.
MEN för att svara generellt, som jag skriver ovan i inlägget, så finns det glaserade och oglaserade plattor. Hur tålig ytan är varierar från hur de är gjorda – men gemensamt för oglaserade är att de är genomfärgade och därmed mycket slittåliga för du kan i teorin slita ner dessa ner till 0mm i tjocklek. Sen har vissa leverantörer en hårdare kärna ovanpå och andra inte.
När det gäller starka medel som är frätande såsom hårfärg m.m. så är det svårt att värja sig mot det då det kan tränga ner i plattan (beroende hur tålig den är = hur hårt pressad den är = tränger det olika långt ner). Det största problemet med starka medel är oavsett fogen, för den är alltid sugande. Detta kan så klart även hända med en glaserad platta!
Så jag skulle nog snarare vända frågan; Hur ofta spiller/tappar/häller man av misstag ut starka ämnen? Och sker det direkt på golvet eller vid sköljning (då ämnena är utspädda)? Om plattorna dessutom är mönstrade, hur påtaglig blir den ev. fläcken? För en oglaserad platta kan du skrubba, slipa och slita betydligt grövre för att få bort ev. fläck. Det en impregnering gör är att den mättar ytan lätt för att underlätta städningen innan plattan mattats av, den skyddar inte till 100% någonsin.
För kom ihåg att dessa oglaserade plattor är vanligt förekommande i offentliga miljöer (de flesta T-banestationer i Stockholm t.ex.) med betydligt högra utsatthet än ett privat badrum.
Viktorianska plattor är enbart ett samlingsnamn – så självklart finns dessa plattor med glaserad yta. Allt handlar om hur ni vill att den ska se ut och kännas. En glaserad vs. oglaserad yta har rätt olika uttryck. :)
Lycka till!
Hej igen o tack snälla,
Du har ju helt rätt i att de genomfärgade viktorianska plattorna har ett eget och mycket vackert uttryck. Glaserade får en annan yta men å andra sidan känns det som man kan spilla vad som helst på dem o sedan bara torka av. Så rent uttrycksmässigt ligger preferensen på de klassiska genomfärgade – Kan man då anta att de klassiska genomfärgade med en hårdare kärna ovanpå har bättre smuts tålighet? Vet du var man kan hitta de med hårdare kärna ovanpå? Finns de klassiska med glaserad yta – var kan man hitta dem?
Med vänlig hälsning
Camilla & Ola – Ju du har rätt vi råkade dubblera våra tidigare meddelande..
Hej! Jag undrar vad det är för skillnad här. Granitsten används mycket som jag förstått i andra länder i hall, kök, badrum osv. Jag hittar inte det att köpa. Jag vill ha vitt blankt som brukar glittra när solen lyser på i hall och badrum. Hittar däremot granitmosaik, är det lika bra för du skriver att det används för tåliga ytor, det står även samma när jag kollar runt och det låter ju som att det också är rätt? Härlig inspiration du ger! 💫
Hej Therese,
Granitsten som du nämner misstänker jag är natursten och inte en keramisk platta (såsom t.ex. klinker eller granitkeramik). Vänd dig till en stenfirma så kan de guida dig rätt bland dessa istället.
Lycka till!
Hej,
Jag undrar om det är en dålig idé att använda ett golv som är keramiskt fast ser ut som trä i ett badrum? Exempelvis ”Vintage Abete”? Det är träbjälklag under badrummet så man vill ju inte att de rätt stora plattorna skall spricka av rörelse.
Skulle vilja placera ett äldre emaljbadkar m tassar ovanpå. Format rummet: ca 3x 2,5 meter.
// Hälsn Lotta
Hej Lotta,
Det är rätt vanligt att många byggare avråder kunder från att välja keramiska plattor i badrum pga rörelse i trähus. Det är både rätt och fel – allt handlar i slutändan om hur mycket rörelse som finns i huset, hur stora plattor du väljer samt på vilka ytor dessa ska sitta.
Generellt kan man säga att trähus rör sig mest i rörelse mellan vägg/vägg eller vägg/golv än enbart golv. Skulle då dessa rörelsen bli så pass stora att sprickor uppstår så är de av mer estetisk karaktär än teknisk (tätskiktet under behöver inte påverkas av det då det inte är stumt).
Så svaret på din fråga – ja du kan sätta keramiska plattor på golvet, men välj då mindre format som ”tål” att ta upp ev. rörelser om ditt hus rör sig mycket. Samt fundera på om du skulle vara ok med det estetiska om en spricka sker i värsta fall.
Lycka till!
Hej!
Är granitkeramik halare än klinker? Vi tittar på en stor tillverkare av granitkeramik och vi noterar att det finns olika skalor för halkskydd. Med skor och barfota. Det sistnämnda känns ju inte oviktigt när man kliver i och ur badet. Vår plattläggare är skeptiskt och varnar för hala golv med granitkeramik. Vad ska vi leta efter? Är klinker generellt mindre halt? Hur ska vi resonera? :) Vill ha snyggt golv!
Hej Ruben,
Hur hal eller mindre hal en platta är beror på dess yta. Som du är inne på så märks ytorna med olika symboler för deras rekommenderade användning – vänd dig till en välsorterad kakel- och klinkerbutik så kan de guida dig rätt bland det sortiment du är intresserad av.
Generellt är större plattor mer hala än små plattor då det är fogen som utgör ”stoppet” och en större platta kan du helt enkelt ”glida på” längre innan det tar stopp. Men en för sträv platta kommer inte bara stoppa dig utan även smutsen vilket gör att städningen blir knepigare. Så lagom är alltid bäst.
Lycka till!
Hej! Ska renovera och är smått trött på blankt och glansigt material, inne på en naturlig känsla. Har hittat en oglaserad klinker av granitkeramik jag gillar, men funkar det i duschen? Läser att materialet har väldigt låg vattenabsorption, men rädd att plattor utan glasering kan suga vatten? Tack för underbar inspiration på din sida!
Hej,
Tack – vad kul att höra! Granitkeramik, som du skriver, har väldigt låg vattenabsorbation vilket betyder att den suger ytterst lite vatten (i stort sett noll). Det är inte glasyren som stoppar vattnet utan hur kärnan beter sig. Jämför t.ex. med natursten eller kakel som bägge suger vatten men sen torkar upp. Det är tätskiktet bakom som gör jobbet att hålla badrummet tätt. Lycka till!