Nytt år och nytt decenium innebär ny framtidstro och kommande trendspaningar om vad som komma skall nu när vi gått in i 2020. Inte helt överraskande är miljön i fokus och lyfts i varendra trendspaning nu, men till skillnad från det vi är vana med trendspaningar, så är ju miljö inte en sak, stil eller färg utan snarare ett skifte i tänk och inställning vi alla bör genomgå. Detta är något jag tänkt mycket på senaste åren av olika skäl – allt ifrån snabba renoveringar inför försäljning till kortsiktiga materialval och inte minst känslan att man kan göra “fel” inom inredning som leder till att alla badrum fortfarande följer samma mall för att vara “rätt” vilket leder till att badrum känns daterade onödigt snabbt.
När jag letar runt efter inspiration hit till Badrumsdrömmar är jag mycket ute i världen och kikar. Allt ifrån stilrena skandinaviskt influerade badrum i Australien, till brittiska badrumsdrömmar på landet, Parisiska våningar med badrum som överraskar och inte minst kändisars badrum i USA. Allt som oftast stöter jag på badrum som är eklektiska i både stil och material. Men mest slår det mig hur många badrum som inte är perfekta, utan har slitna socklar, sneda speglar, skitiga fogar och materialval som vi för länge sen hade rivit ut och ersatt med nytt här i Sverige. Om inte annat så för att bristen på förvaring i badrummet drivit oss till vansinne.
Vilket får mig att tänka på patina och hur det hemma i Sverige är ett stort No-No när det gäller badrum.
Badrum 1 – Hemma hos Maggie Gyllenhaal och Peter Sarsgaard i New York. / 2 – Badrum i plywood och rosa marmor i Los Angeles. / 3 – Hemma hos Kate Moss i London. / 4 – Vintagebadrum i Paris
Här i Sverige vill vi helst att allt i badrummet ska kännas nytt och fräscht för att vara fint (annars vill vi inte gärna visa upp vårt badrum). Problemet är bara att inget är ju nytt för evigt och med den miljömedvetenhet som råder idag, är detta tänk vår tids tankevurpa när det gäller badrum.
Så därför funderar jag ofta på hur bygger man ett badrum som tål att åldras? Här är mina tankar kring miljötänk i badrum utifrån mitt perspektiv som badrumsinredare.
Miljötänk i badrum är flera saker
Inom badrumsvärlden har det på senare år skett mycket för omdirigering mot mer miljötänk. Efterfrågan har lett till allt fler miljömärkta produkter inom alla delar för badrum. Vi har sett en stadig utveckling senaste åren där blandare och toaletter blir mer och mer snålspolande och effektiva (senaste utvecklingen är vattentoaletter som i teorin helt kan dra in pappersförbrukningen som kostar massvis av energi per år) till badrumsmöbler där delar görs av återvunnet material och man allt mer övergår till miljömärkta kemikalier såsom färg, lim etc. Keramikbranschen har länge jobbat med att minska sin vattenförbrukning i produktionsledet och numera finns flertal miljöcertifierade serier tillverkade i återanvänt material från de egna leden (plattor tillverkas t.ex. delvis av spillmaterial från tidigare produktion). Lägg till det att merparten av all belysning inom våtrum numera är LED-baserad för minimal energiförbrukning och många andra detaljer där alla jobbar mot samma mål. Alla dessa bitar i kombination med allt högra krav från slutkund gör att det händer mycket i kulisserna som inte syns utåt.
Miljötänk är numera en lika stark konkurrensfaktor som pris men med betydligt mer intressant utgång.
Men även fast det sker mycket positivt så kvarstår tyvärr faktum att ärligt talat inte spelar någon roll hur miljömedvetna våra inredningsval är om vi inte vill ha dessa i vårt badrum mer än en säsong. Eller för all del om den miljömärkta handduken ändå inte tål mer än två tvättar. Miljömässigt smart och genomtänkt betyder långsiktighet och att den produkt som tillverkats ska vara i omlopp maximalt länge innan den kasseras eller ännu bättre återanvänds till ny produkt. Oavsett om det är ett tvättställ, en duschvägg eller tvålpump i senaste kulör.
Utifrån mitt perspektiv som badrumsinredare vet jag att vi alla är olika och behöver olika saker i våra badrum för att trivas. Gemensamt för många är dock att vi generellt vill ha lättskötta badrum som ska lyfta känslan i vardagen och minska stress när vi ska iväg på morgonen. Badrummet ska serva oss istället för att vi ska serva badrummet helt enkelt. För att detta ska ske måste funktion och materialval vara i samspel = skapa långsiktigt badrum du som slutkund kommer älska länge för det är byggt för dig och badrummet tål att åldras.
Mina 3 viktigaste råd är alltid:
✓ Renovera badrummet för dig själv (inte för vad du tror kommer sälja bäst sen).
✓ Välj långsiktiga material som du tycker om.
✓ Inred badrummet så det stilmässigt håller ihop hemmet.
.
Miljötänk i badrum = långsiktig inredning:
✓ Genomtänkt stilmix håller bäst över tid.
✓ Välja materialval som tål att åldras.
✓ Tumregel att “helt ok” är sällan bra.
Nedan berättar jag mer om hur jag ser respektive del och varför jag tycker det är viktigt att se helheten för att lyckas med miljötänk i badrum.
Se mer av detta badrum här.
A – Genomtänkt stilmix håller bäst över tid
En tanke värt att komma ihåg är att badrum bör stambytas varje 30-40år och de badrum vi började riva ut på 1980/1990-talen var just ofta så gamla. Idag bor vi många gånger betydligt kortare tid på samma ställe och inte sällan vill ny ägare sätta sin prägel på hemmet i form av renovering. Något jag har full förståelse för samtidigt som jag kan bli uppgiven av alla mindre bra renoverade badrum jag ser – sådana som jag vet inte kommer hålla så länge för de helt enkelt inte är gjorda för att åldras.
Badrummen nedan visade jag 2012 här på Badrumsdrömmar (samma år som bloggen startades) och även fast 8 år inte är lång tid så är det många trender som passerat under dessa år.
Badrum 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10
Något dessa badrum har gemensamt tycker jag är att de är stilmässigt eklektiska och skapade med material och detaljer från olika stilar. De är inredda precis som ett “vanligt rum” där sakerna inte alla är köpta vid ett och samma tillfälle. Eller i alla fall upplevs mixen gjord över tid. Det gör att de “trendiga” detaljerna inte tar över vilket leder till att badrummet inte upplevs passé den dagen detaljen inte längre är trendig. Håller du med?
Badrum som håller stilmässigt över tid brukar ha detta:
- Få utvalda material som balanserar upp varandra.
- Genomtänkta lösningar där du hellre ska gå längre i storlek/färgval än mindre (jämför det med alla platsbyggda lösningar från vägg till vägg etc).
- Plockar in naturmaterial eller textur som på ett eller annat sätt som mjukar upp känslan.
- Bonustips – mer moderna badrum har nästan alltid någon designklassiker från antingen badrumsvärlden eller inredningsvärlden som pricken över i:et stilmässigt.
Osäker hur du ska få till det? Ett tips är att backa tillbaka 3/5/10/15 år och se vad som hållt sig av din inredning och där har du svaret på vad som är hållbar design för just ditt kommande badrum.
Med andra ord är det sällan de slätstrukna intetsägande badrummen som överlever ett ägarbyte utan de som tar för sig om än balanserat.
B – Välj materialval som tål att åldras
När jag inreder badrum åt mina kunder försöker jag därför alltid tänka steget längre och ställa frågan “Tål detta att åldras?”. Det viktiga för mig som badrumsinredare är att hitta material som åldras på det sätt som min kund trivs och kan leva med. Det kan vara t.ex. att välja natursten som bänksskiva men låta väggar och golv vara klädda i granitkeramik för lagom mycket underhåll (likt badrum på The Audo nedan) om kunden känner sig osäker på ett golv i kalksten eller marmor.
Se mer av detta badrum här.
Att jobba mot materialens egenskaper är sällan lönt MEN ibland kan lösningen också ligga i att lära sig acceptera patina som en del av materialets charm. Patina är inte en fiende utan en naturlig konsekvens av användning som bidrar till känslan av äkthet i badrum kan jag tycka. Jämför det med hur vacker en gammal möbel, eller läderväska, kan bli just tack vare dess patina. Många av oss är villiga att buda hem dyra designmöbler på auktion där just patina är viktig del av charmen, men inte alls lika många är ok med första fläcken på nya carraramarmorskivan i köket. Det vi betalar auktionshusen för kanske vi ska vara öppna för att skapa själva?
För det är ju onekligen bättre att vi själva sliter materialen till dess patina än att det görs på fabriker på olika, ofta mindre miljövänliga, sätt. Men för att detta ska bli bra krävs rätt förutsättningar från början i form av kvalité och inte minst kunskap om hur respektive material åldras.
Sten blir smutsigt och slitet precis som trä, men vi förväntar oss ändå att stenen inte ska förändras medans vi vet att snyggt gammalt trägolv både knarrar och har märken av årens tand. Obehandlade metaller såsom mässing, brons och koppar mörknar i kontakt med vatten och dessa fläckar ger en annan karaktär som ger det där extra i rätt stilmix.
Så genom att välja rätt material kan patinan bli en stilförhöjare och där du vill undvika den väljer du material som inte får det osv. Detta gör att du i varje led kommer skapa ett badrum som kommer tåla att åldras snyggt utan att du kommer vilja göra om det inom snar framtid!
Kika nedan på några badrum där just patinan ger det där extra som helt nya fläckfria badrum inte har (jämför t.ex. med varför så många finner badrum i nyproduktion som “själslösa”). Däribland finns badrum som är allt ifrån 3år, 10år, 80år till 120år – kan du gissa vilket som är vad?
Badrum 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9
Självklart menar jag inte att du ska sluta städa ditt badrum och omfamna charmen i skitiga fogar, det är inget jag själv vill ha i mitt badrum. Men genom att tänka igenom alla materialval och inredning utifrån dina behov och våga låta materialvalen åldras kan du få just det där tidlösa och vackra badrum som du sett i senaste inredningsreportaget. Där stenen skiftar, träet har vacker mild kulör och blandare har perfekt matt yta efter spåret av tusen vattendroppar.
I den drömbilden behövs det inte skrubbas, putsas eller bytas ut hela tiden för alla bitar ligger precis rätt redan och det enda du behöver är använda det för att få det vackrare.
C – Tumregel att “helt ok” är sällan bra
Att skapa badrum som ska hålla längre med bra material och långsiktiga lösningar är inte gratis. Badrumsrenovering är en investering och kostar från ett par hundra tusen – så det gäller att välja sina budgetpunkter rätt. Enklast är det så klart att välja så billigt som möjligt för att få till en badrumsrenovering överhuvudtaget, men då får du det där badrummet som inte kommer vara så snyggt efter bara något år. Men med det sagt behöver du inte välja det dyrast i varje led utan genom att navigera rätt kan du komma mycket långt med lite mindre.
Jag har flera gånger skrivit om badrum och budget på olika sätt och gemensamt för alla tips är att bestämma dig för ett fokus och utgå från att just det får kosta. Resten kan tonas ned på ett eller annat sätt som ändå är bra ur både långsiktighet och stil.
Så tumregel bör vara, egentligen oavsett vad du köper, att fundera på hur det kommer slitas utifrån hur du tänkt använda badrummet? Om det går sönder, går det att laga eller blir det bara till att slänga och köpa nytt? Och till sist – kommer du få den känsla du önskar av det?
För allt har ett pris, frågan är om priset du betalar kommer ge utdelning i form av känslan och funktion du önskar. Slutpriset är ju mer än bara inköpspris utan det är även installation, planering och engagemang för få den användbar så som du tänkt dig i din vardag. Därför är det sällan kul att känna “Jo, det blev hel ok” efter 2 månader utan badrum. Än mindre göra om det om ett år för detta var temporär lösning och/eller inte bra nog.
Jag rekommenderar att sikta på att ha budget nog för en badrumsrenovering som håller 10+ år och då menar jag dina behov och önskningar så långt fram i tiden. Det bör vara din målbild med badrummet så välj lösningar som kommer göra dig glad länge – oavsett om det är en platsbyggd badrumsmöbel där familjens alla tandborstar får plats, ett vackert badkar med extra baddjup eller en extra stor måttbeställd spegel. Så nöj dig inte med mindre!
Räcker inte budgeten till än för hel badrumsrenovering? Du kan antingen välja att göra punktinsatser i badrummet som du sen tar med in i kommande badrumrenovering eller så fejjar du på ytan med detaljerna som kan lyfta ditt badrum några steg bara. Men oavsett så vill jag verkligen betona att inte bygga om för sakens skull utan tänk igenom noga om även “billigt” är värt allt jobb för halvdan lösning?
En smart quixfix går att göra på flera sätt. Många som renoverar sin badrum säljer i sin tur ofta de gamla badrumssakerna på Köp & Sälj siter och det är inte bara grönt 1970-tals porslin det gäller, tvärtom finns det mycket att hitta om du lägger lite tid på det. Där kan du hitta högkvalitativa blandare, snygga badrumsmöbler i “fel” kulör, massvis av badkar, tvättställ och inte sällan nya wc-skålar som av någon anledning blivit felköp. För att inte nämna restkartonger av kakel- och klinker (detta är knepigare att ta tillvara såvida du inte har verkligen tur att hitta större mängd) eller stenplattor (om det är klassisk variant kan du ofta enkelt köpa till mer hos din närmaste stenfirma). Vill du gå steget längre och pyssla finns det alltid bordskivor i marmor att hitta som du kan skapa egen tvättställsbänk av!
Smarta quickfix tips är bra för miljö och plånbok
- Byt ut blandare på tvättställ, dusch och badkar (köp det du faktiskt vill ha så tar du med dessa in i “riktiga renoveringen” sen).
- Byt ut tvättställ och wc-skål (du kan sätta in en vägghängd modell även i befintligt badrum).
- Köp begagnad badrumsmöbel som du lämnar in på lackering i ny färg (nylackerad badrumsmöbel kan du sen sälja vidare också).
- Måla taket! Antingen i klassisk vitt för fräschare känsla eller välj en kulör som sätter tonen.
För oavsett var du står just idag med badrumsrenoveringsplaner så är ett klokt miljötänk även din bästa budgetutdelning – en win/win som vi alla tjänar på!
5 comments