Små badrum är ett återkommande tema både från er läsare och när jag blir intervjuad i olika sammanhang. Inte alls konstigt – dels för många som bor i lägenhet just har relativt små badrum att förhålla sig till och för man vill inte sällan lika mycket i ett litet badrum som i ett stort badrum. Då är det lätt att begränsningarna ställer till det och man känner att det är hopplöst fall som då bara bidrar att man enbart ser problemen och helt enkelt inte kommer vidare. Så behöver det inte alls vara tycker jag för man kan komma långt även på väldigt liten ytan!
Här tänkte jag ge några konkreta tips & råd för hur du kan planera ett litet badrum som både är funktionellt, snyggt och lättstädat utifrån hur badrum kan se ut mindre lägenheter från 1940-/50-talet.
Att skapa nytt badrum på 2,5kvm
I många hus från 1940/50-talet är badrummen knappt 2,5kvm stora. Planlösningen är ofta likt skissen intill – badkar rakt fram längst långsidan, wc och tvättställ mittemot varandra. Dörren in till badrummet öppnas utåt och hamnar mittemellan wc och tvättställ.
Det är ett litet och nätt badrum som för många idag känns trångt och inte så funktionellt som man kanske önskar. Så inte sällan åker badkaret ut till förmån för dusch och på ytan som blir ”över” prioriteras förvaring (eller tvättmaskin).
När det sen är dags för renovering av badrummet vill många optimera ytan ännu mer och få till en så luftig känsla som möjligt. Gärna med bra plats för förvaring samt att det ska vara lättstädat. Med andra ord samma krav som de flesta har på ett nytt badrum oavsett storlek. Frågan är bara – hur gör man det på bästa sätt när ytan är så begränsad?
.
Disponera om planlösningen i litet badrum
När det gäller att disponera om ett badrum finns det många olika saker att ta ställning till. Såsom var går stammen (avlopp och vatten) i badrummet och vad innebär det att flytta på de olika avloppen i förhållande till det. För allt går men det är tid (=pengar) som ofta styr om den lösning du väljer är värd jobbet. Generellt kan du tänka på att wc-avloppet och golvbrunnen är de två saker som kräver mest fall och därmed styr hur högt/låg badrumsgolvet kan bli i slutändan. Tvättställsavloppet bygger inte alls lika mycket och är därför mer flexibelt och enkelt att flytta på om du vill.
Självklart är det ”enklast” att behålla ursprungsplaceringarna av de olika delarna men det betyder inte att det är bäst lösning för just ditt badrumsprojekt. Ofta måste man ändå bila upp hela golvet (särskilt om badrummet är litet) och då är flytt av de olika delarna inget större jobb i jämförelse.
Så tillbaka till det lilla 1940/50-tals badrummet ovan och önskan att få till en luftig känsla med plats för dusch, wc, tvättställ och vardagsförvaring. Nedan är vad jag skulle tänka- och fokusera på:
BADRUMSPROJEKT X-SMALL
- Frigöra maximal golvyta för luftig känsla för det ger en större rymd i hela badrummet. Det innebär att bygga in alla avlopp och rör i väggen så de inte stör ögat eller städningen.
- Skapa tillräckligt stor duschdel som är flexibel och går att ”putta” bort när den inte används.
- Få in bra belysning och rejäl spegel som ger illusionen av att badrummet är större är det är samt att två personer ska kunna stå vid spegeln en vardagsmorgon.
.
Pest eller kolera – välj rätt i litet badrum
Först och främst måste jag säga att i ett litet badrum måste du vara beredd att kompromissa, ofta mer än du tänkt dig så det gäller att välja rätt bit att göra det med. Som tröst kan jag säga att varje badrum har sin begränsning (oavsett storlek!) så första steget är alltid att se till så du har din badrumsdröm klar för dig. Din badrumsdröm är det som kommer guida dig rätt i prioriteringarna och till följd också vad du är beredd att avstå för att få till den.
Rangordna behoven i lilla badrummet
Många som fastnar i planeringen av ett litet badrum hamnar i ett seende av problem där inget blir tillräckligt bra för allt blir för trångt, litet och fult. Därför återkommer jag alltid till säga åt kunder att rangordna de olika funktionerna så de kan komma vidare. För återigen – sanningen är att du kommer inte kunna sitta jätteluftigt på toaletten, ha rejält svängrum i duschen eller kunna få plats med hela handduksuppsättningen samtidigt. Men det betyder inte att det kommer bli dåligt badrum.
- Det som används oftast ska vara lättillgängligt och funktionellt. T.ex. används toaletten mycket oftare än duschen så då blir det naturligt att toaletten måste vara smidigare att nå och använda än duschen.
- Duschen i ett badrum kan ses på samma sätt som en säng i liten etta – det är inte så svårt eller knepigt att behöva ”ta fram” den när den ska användas. Med andra ord hellre större men möjligt att ”trolla bort” än mindre och ständigt i vägen.
- Hur många använder badrummet och på vilket sätt? Var sker trängseln och irritationsmomenten? Ofta sker irritation vid spegeln samt att golvet är blött när man kommer in efter den som duschat. Det ena går enkelt att lösa med stor spegel så två kan få plats och det andra löses naturligt med bra fall (en självklarhet) samt snygg duschskrapa som är lättillgänglig.
Denna rangordning tycker jag är både enkel och viktig att komma ihåg som fingervisning när du planerar ett badrumsprojekt. Det gäller i stort sett alla badrum oavsett storlek, men marginalerna är mycket mindre förlåtande i litet badrum om den inte är genomtänkt.
.
Alternativ ny planlösning för det lilla badrummet
Utifrån inspirationen, känslan och ovannämnda tips på rangordning har jag valt att disponera om planlösningen av detta lilla badrum från 1940-/50-talet enligt följande;
- Flytta wc och tvättställ till samma vägg för att dra nytta av att den vägghängda toalettens fixtur (låda på väggen) i samma veva kan utnyttjas för att bygga in även tvättställets avlopp i vägg. Samma utbyggnad ger även möjlighet till inbyggnadsblandare till tvättstället om man vill få till ännu lugnare look.
- Ovanför fixturen och längst hela väggen finns då plats att sätta ett spegelskåp upp till tak för förvaring som kan rymma allt ifrån smink, krämer, eltandborstar på laddning till extra toapapper och rengöringsmedel. Spegelskåpet kan antingen platsbyggas eller köpa flera färdiga som sen ”byggs in”.
- Belysningen vid spegelskåpet kan göras på flera sätt; 1) delar av skåpsdelen görs med ”stumma” luckor på vilka lampor kan sättas, 2) eller så pendlas lampor ned från tak framför samma ”stumma” luckor, 3) skåpsdelen görs lägre än taket och belysningen sätts i en rad ovanför.
- Duschdelen får en golvyta på 700x900mm som stängs av duschväggar i glas. Dessa duschväggar viks undan när duschen inte används – vilket frigör golvyta för wc och ger lättstädat badrumsgolv. Samtidigt som duschdelen är helt ok i mått för att få plats.
- Intill duschdelen på väggen finns plats för handdukstork samt krokar för kläder eller morgonrock.
- En extra uppsättning rena handdukar kan förvaras antingen på en hylla ovanför handdukstorken eller på nätt benställning med hylla under tvättstället.
.
Kommentarer & utmaningar till planlösningen ovan:
I denna nya planlösning är det helt klart duschdelen som drar kortaste strået. Själva duschdelen är bra utifrån ett duschmått invändigt, men om man väljer dubbla glasväggar blir in/ut knepig ur duschen då det finns lite yta att röra sig på i detta fall. Något som är knepigt att exakt se utan att rita upp ett badrum skalenligt först, så gör det alltid innan du fattar slutgiltiga beslut.
Lösningar? Krympa tvättstället i djup ger mer yta att stå på men det är marginellt och ett bra tvättställ är något jag tycker om så det skulle jag inte vilja tumma på. I detta fall skulle jag snarare fundera på om det inte räcker med en glasdörr in till duschen istället för två. För om duschdörren dessutom görs kortare än 900mm (helst i samma längd som duschens bredd) går det att putta undan maximalt vilket i sin tur ger mer golvyta till wc:en. Något jag skulle prioritera då jag tycker torka ev. vattenstänk är relativt smärtfritt jämfört med att ha begränsad benyta vid wc.
Som sagt pest eller kolera – vad är värst för dig? För i litet badrum är det just dessa funderingar som gör skillnaden mellan bra och sämre badrum för just dig och dina behov.
.