När du påbörjar ditt badrumsprojekt så kommer du rätt snart inse hur många beslut som måste tas på vägen. Det är allt ifrån stora som är jobbiga att komma fram till små beslut du inte ens hade tanke på att du var tvungen att fatta. Sen innebär stora beslut olika saker för olika personer så klart, men just valet av plattor brukar vara det första man börjar med. Kanske för du redan hittat den perfekta kakelplattan och det är kring den du bygger badrummet. Eller så har du ingen susning om var den finns trots att du kan se den framför dig. Oavsett så är kakel och klinker två viktiga beslut som måste tas i ett badrumsprojekt. Så utifrån det tänkte jag här även lyfta frågan huruvida du tänkt på om du vill ha sockel i badrum också?
Vad innebär sockel i badrum?
Med sockel i badrum menar jag att man “lyfter upp” golvplattan på väggen som detalj och på så sätt skapar en sockel. Precis som i ett vanligt rum där du troligtvis har träsocklar på väggen som knyter ihop mötet mellan golv och vägg. Dessa är vanligtvis vitmålade men ses allt oftare numera inmålade i samma kulör som väggarna alt. trärena strama á la 1950-/60-tals hus.
En sockel kan göra badrummet lite mer “inrett”, ge ett inramat intryck gentemot den kanske målade väggen. Eller ge golvet en känsla av att vara större än det är. Effekterna är flera och tankarna bakom det likaså.
Här får du lite olika badrum att inspireras av – vad gillar du bäst?
A – Sockel som detalj på målade badrumsväggar
Om du väljer målade väggar i badrummet så kan sockel naturligt förena golv och vägg. Som jag nämnde ovan så ger det en inramning. En sockel kan också vara en snygg detalj att fundera på om du har högt i tak och vill betona det. Men det är så klart tycke och smak för nedan ser du hur sockel även funkar vid lågt i tak såsom i en vindsvåning.
B – Sockel som klassisk övergång mot kakel
För en mer klassisk look i badrum kan sockeln också skapa en mer “inredd” känsla mot kaklade väggarna. Vanligast är då att göra sockel av golvplattan men då kapad till ca 50-100mm beroende på vad du tycker är snyggast. Finns golvplattan i flera storlekar så kör en större variant och såga till önskad höjd. Tips är att låta den fabrikssågade kanten möta kaklet och den kapade ligga mot golvet så den döljs. Förskjut gärna sockeln så fogarna inte riskerar att hamna “nästan men ändå inte” i linje mot golvet.
Klassisk kakelsockel som detalj
Önskar du maximalt klassiskt så är profilerad sockel valet – antingen en kakelsockel eller varför inte lyxa till det maximalt och köra profilerad sockel i sten! Som kanske dessutom är en kopia av hemmets övriga socklar? En garanterad wow-effekt som ger även den minsta gästwc en genomarbetad känsla.
C – Eller bara stilrent möte utan sockel…?
Sockel är ju onekligen en smaksak och bör väljas utifrån varje stil och badrum tycker jag. T.ex. när takhöjden inte är så hög eller om du önskar mer minimalistisk look. Då kan sockel absolut väljas bort till förmån för mer “obruten” look på väggarna. Att låta de målade/putsade väggarna gå hela vägen ner till mötet ger helt klart en minimalistisk look.
Finns en nackdel med att välja bort sockel på målade eller putsade väggar? Ja städmässigt kan sockel rädda väggen från att få en smutsrand av svabb/mopp men det gäller isf även om du har ljus fog på väggarna. Men i ett privathem är detta knappast ett större problem jämfört med offentligt så klart!
Till sist – vad säger reglerna om sockel?
Det finns inget regelrätt krav på beklädnad av väggen i möte med golvet. Men däremot brukar många byggare vilja ha det ändå – oftast då det blir enklare att göra väggen längst ner snyggast.
Förenklat sagt så är det för golvet har tätskikt i form av duk (hela zon 1 för övrigt) som måste vikas upp på väggen. Så då ger väggen en kant som enklast döljs med sockel. Om sockel saknas måste övergången på något sätt jämnas ut för att se snyggt ut.
Så vill du skippa sockeln i badrummet och valt målade/putsade väggar så blir inte förvånad om du får höra att det “inte går”…
Badrum ovan av John Pawson hittar du här.
3 comments
Vilken kalasfin/bra sida! Är mitt i renovering just nu. Varifrån kommer duschblandaren i bilden under “Klassisk kakelsockel som detalj”? Söker en blandare som känns gammal men med stor stril i taket.
Tack Malin, vad kul att du gillar Badrumsdrömmar!
Just den duschblandaren bör du kunna hitta hos byggnadsvårdsbutiker. De brukar ha flera om olika varianter som just har det du söker. Lycka till!
Blir så inspirerad av din djupa kunskap och hur du delar med dig av den, så värdefullt!
Funderar på att renovera vårt badrum med Brännlycka sten. Stenen vill jag använda som ” bröstpanel” och resten av väggen målas troligtvis vit. Min fråga; hur hög tycker du en bröstpanel ska vara för att få ett bra harmoniskt intryck ?