Året lider mot sitt slut och då tycker vi det är extra kul att visa före/efter badrumsprojekt att inspireras av. Dessa badrum är ritade av Amber Interior Design och visar hur en enklare inredning, olika väggmaterial och bra belysning verkligen förvandla badrum.
Det ena är ett Master badrum och det andra ett mindre badrum med tvättställ i fokus – hoppas du blir lika inspirerad som vi!
Detta badrum har fått en rejäl ansiktslyftning och uppdatering! Alla möbler och delar är kvar på samma plats som tidigare, men nu är färgskalan och materialvalen mer mixad och bildar tillsammans en charmig helhet som gör att Master badrum nu känns som ett “riktigt rum”.
Knepet är helt enkelt att frångå mallen om vilka material som “bör” finnas i ett badrum och hur man “bör” mixa dessa.
Här har man valt att måla de flesta väggarna i vitt med rejäl sockel (troligtvis i trä, men för svenska badrum bör du välja ett icke-organiskt material istället då risk för mögel finns annars) och istället enbart kaklat de väggar som har tydliga stationer såsom tvättställ och dusch/badkar. Det gör att du highlightar dessa på bra sätt och samtidigt ger badrummet en icke-standard look med rätt enkla medel. och då med en långsmal lätt metallisk platta som ger ett snyggt skimmer som kontrast till de vita matta väggarna.
På golvet ligger större hexagonformade klinker som också ger ett mönster men ändå rätt diskret då fogen är lika mörk som plattan så mönstret inte tar över för mycket.
Så ska vi summera denna omvandling så skulle vi säga att satsa på speglar som bidra till rummets känsla, välj badrumsbelysning som sticker ut lite extra och håll fokus på vissa utvalda ställen såsom speciella plattor på vissa väggar och på golvet (t.ex. hexagon eller mönstrade klinkers) främst. Plus en snygg matta som inte skriker “badrum” är aldrig fel!
Nedan ser du hur Master badrummet såg ut innan:
Det större badrummet var tidigare rätt dovt i sin färgskala på ett mindre bra sätt. Färgerna och badrumsinredningen lyfte inte varandra utan allt flöt lite ihop och trots att det säkert var påkostat så kändes det “standard” på det där tråkiga sättet. Inget kändes riktigt charmigt eller ombonat, vilket drog ner känslan i badrummet rejält.
För skulle man ha plockat ut varje del för sig så var inget särskilt fult egentligen – de inbyggda bländarna var rätt fina, det vita kaklet var klassiskt i både form och sättning etc. Problemet var bara att tillsammans bildade de inte den där röda tråden som krävs för att en helhet ska bli till.
Ett rätt vanligt misstag som vi ofta ser i badrum och som är främsta anledningen till att badrum känns opersonliga och kala.
Lilla badrummet går i samma stil som Master badrum och även här har man målat bort caffélatte-väggarna till förmån för vitt. Det ger så klart en ljusare känsla, men framför allt låter de vita väggarna de övriga materialen och färger få träda fram.
Genom att plocka in varma toner ifrån brunt läder, mässing detaljer och kelimmönstrxd matta, får badrummet en eklektisk look som snyggt knyter an resten av hemmet.
Tvättstället med sin stenmöbel blir här ett naturligt blickfång och ger badrummet en “ankare” som det så fint heter. Med andra ord – en tyngd som sätter tonen i rummet och som övriga sakerna anpassas och kretsar kring. Rotting, bast och bomull blir alla naturliga material som vackert spelar in i denna stil.
Nedan kan du se hur det såg ut innan:
De viktigaste materialvalen var tidigare väggarnas färg och träparketten (ja, detta är inte ett svenskt badrum…) flöt verkligen ihop förut och gav inte skjuts åt detta lilla badrum.
Något värt att tänka på om du envisas med att matcha trä som en färg – det blir aldrig bra! Trä är ett material och inte en färg, så välj alltid en ton/nyans som underordnar sin trät, självklart beroende på vilket träslag du väljer. Är det ett dominant träslag såsom valnöt, teak eller ek för den delen, så låt den ta plats och färgen får stå tillbaka. Är det istället en mildare träsort såsom björk eller al så kan du med fördel skruva upp färgnyansen lite mer och låta den synas tydligare.
Det är en fin balansgång, men kom ihåg att det i slutändan är helheten som ska bli harmonisk och inte fastna i detaljerna för mycket!
Foto av Tessa Neustadt för Amber Interior Design.