På Mariaberget, Södermalm, här i Stockholm bor filmfotografen Emil Klang i en lägenhet på 32kvm i ett sekelskifteshus. I samband med hans badrumsrenovering fick vi möjligheten att få följa honom på vägen att skapa ett helt nytt badrum. Något vi tycker är superkul!
Vi har visat första delen ”Före – innan rivningen” och andra delen ”Rivningen och genomförandet” – nu har vi kommer till tredje och sista delen – färdiga resultatet!
Flera veckor senare
Totalt tog badrumsrenoveringen flera veckor och under tiden bodde Emil på annat håll. Han har löpande besökt lägenheten och på nära håll följt arbetet med det lilla duschrummet. Något vi absolut rekommenderar att du gör om du har möjlighet.
Dels för att kunna finnas till hands när detaljerna ska spikas men också för att löpande stämma av hur renoveringen fortskrider. Då kommer ditt drömbadrum att bli precis så som du drömde om.
Det är en hårfin gräns mellan att vara petig och noggrann – men oavsett är det bra att löpande stämma av med hantverkarna som jobbar och snabbare kunna lösa eventuella problem som uppstår på vägen. För det gör det nästan alltid. Från en ful vinkel som inte går att göra så som det var tänkt från början till att vips upptäcka hur trångt det blev med det där tvättstället du släpade hem från Kreta.
Vi tjatar och fortsätter tjata om att kommunikationen mellan dig och din hantverkare är a och o vid badrumsrenovering!
Färdiga resultatet
Så äntligen kom den dagen när sista detaljen var klar och duschrummet klart för att användas.
Emil valde vita 15×15 med svart fog till väggarna. Plattorna sattes i förband för att skapa lite rörelse på väggarna och komma bort från vanliga raka sättningen som fanns innan. Den svarta fogen förstärker det mönster som plattorna bildar och gör intrycket hårdare.
Golvet fick en matt svart glaserad mosaik i 5x5cm. Perfekt storlek för det här lilla utrymmet ur fallsynpunkt men också bra kompromiss mot mindre mosaik som skulle ta mer fokus till golvet än vad Emil önskade med tanke på de vita plattornas sättning.
Ett bra knep när du ska välja olika former och format på plattor är att undvika ”nästan men ändå inte samma”. Intrycket blir också lugnare om du jobbar med kvadraten som form jämfört med avlånga formen.
En annan uppgradering som gjordes i duschrummet är att alla rör byggdes in i väggen och även avloppsröret från tvättstället. Dels för att underlätta för ögat men framför allt städningen. Lyx behöver inte vara mer än så!
Eftersom väggarna är i många olika vinklar och vrår i duschrummet, valde Emil att platsbygga tre hyllor i den nisch som fanns för den mindre förvaringen. Hyllorna kläddes sen in i samma vita kakel med svart fog som resten av väggarna. Enkel lösning som inte bryter intrycket och behåller därför stilen på bra sätt.
Detaljerna som sätter perfektionen på plats
I förra delen nämnde vi de olika önskemål som Emil hade satt upp. Vitt, svart och grafiskt med värme och patina från mässingen på blandarna och övriga metalldetaljerna.
Takduschen i polerad mässing från Tapwell satte fokus på mässing och Emil matchade den med tvättställsblandare och vattenlås också i mässing från dem. Även golvbrunnen, och duschdraperistången ovanför dörren, valde han i mässing för att hålla ihop stilen.
Att vara konsekvent i metallvalen är det enklaste och snyggaste sättet att göra det där ”lilla extra” för att frångå känslan av standard!
En annan detalj är att istället för att sätta kakellister i hörnen körde Emil istället på kakelplattor med glaserad kant. Visserligen gör det kanterna något känsligare för stötar men intrycket blir desto lugnare än med en kakellist i plast eller metall för denna stil.
Likaså valde han enkla lampor i glas på porslinssockel för att förstärka stilen.
Slutligen – tankar och lärdomar på vägen
Med varje renovering lär man sig alltid något nytt, något man kanske inte miste innan eller inte tänkte på i planeringen. Likaså i Emils fall har det med facit i hand varit lärorikt.
Totalt tog renovering lite mindre än två månader från start till slut. Mycket på grund av att det varit trångt har inte jobbet kunnat gå snabbare undan. Helt enkelt för det fick bara plats en hantverkare i taget i det lilla duschrummet!
En lärdom som Emil dragit av denna badrumsrenovering är att plattsättning i förband definitivt kräver bra planering och skicklig hantverkare som är mån om detaljerna. Likaså när det gäller den svarta fogen som är svår att arbeta med. Dessa två tog mest huvudbry i renoveringen.
Något Emil verkligen gillar är hur mässingen får lite karaktär efter några veckor, att det känns som ett levande material som verkligen ger den där varma känslan han ville ha. Så valet av takdusch och tvättställsblandare är nog de två saker han tycker mest om av alla så här i efterhand.
Men också tvättstället! Drömmer gick i uppfyllelse och nu har han äntligen fått ett riktigt som inte känns miniatyr.
Foto av Emil Klang.
Följ denna badrumsrenovering steg för steg:
20 comments
Hej!
Undrar vart de svarta handdukshängarna är köpta?
Med vänlig hälsning, Ida
Hej Ida, vi är lite osäkra på det men tror att Granit kan ha liknande. Kika där. Lycka till!
Golvbrunnen i mässing, vart hittar jag den?
Katarina
Hej Katarina, det vet vi faktiskt inte. Enklast är att visa upp bilden för en badrumsbutik så kan de nog hjälpa dig på traven.
Golvbrunnen ska vara från Byggtillbehör enligt Emil. Lycka till!
Hejsan! Vilken tjocklek har ni på den svarta fogen på väggen?
Hej Tomas, på ’vanliga’ plattor (som inte är laserskurna) rekommenderas sättning från ca 3mm. Är det en mindre yta, och plattsättaren bedömmer att måtten är stabila på plattorna, kan man gå ner till 2mm. Den bedömningen görs isf från fall till fall på plats. Risken med för litet fogavstånd är att plattorna kan ’krocka’ då de inte alltid är helt raka 90 grader i djup. Därav rekommendationen på 3mm som ska kompensera detta.
Lycka till!
Hej, vart är handfatet ifrån?
Hej Ida, tvättstället ska vara från någon byggbutik online. Vi har tyvärr inget märke på det.
Hej!
Sitter och letar lösning till ytterhörn för kakelsättning likt erat badrum. Tycker att lösningen med glaserad kant är snygg och skulle gärna vilja veta var ni köpt plattan alternativt tillverkare?
Hej Kalle, detta är en standardkakel som har glaserad kant. De flesta leverantörer har en sådan i sitt sortiment. Viktigt att tänka på är bara att du kommer få olika bränningar på dessa två olika plattor – så se till att dubbelkolla så de ligger nära varandra i kulör innan du sätter upp dessa.
Lycka till!
Hejsan! Hur löste ni det med rörkåpor istället för blandarbricka? Snyggt!
Hej! Det vanligaste är egentligen enkla blandarfästen med kåpor, men många väljer blandarfäste (blandarbricka) som är både fäste och täckande bricka för att täcka ev. skavanker bakom. Så önskar du köra kåpor – var tydlig med det från början så plattsättaren vet och kan jobba utifrån det. Lycka till!
Hej!Jag har läst din blogg och sett ert fina badrum med vitt kakel och svart fog. Vilket mellanrum har ni på fogen? 2 eller 3mm? Jag och min fru ska sätta nytt kakel i köket, och eftersom detaljerna är känns det viktigt att vi väljer rätt :).
Mvh Erik Westin
Hej Erik,
Jag tror att Emil valde att sätta 2mm fogbredd på plattorna. Lycka till!