Alla som någon gång varit i början av sitt badrumsprojekt har stött på en situation där du frågat något och till svar fått termer hit och dit slängda som lett till att du troligtvis stått som ett frågetecken. Inte sällan i kombination med att din fråga faktiskt inte alls blev besvarad, eller blev den det? Oavsett så blev du i alla fall inte klokare av det svaret. Misströsta inte, det händer mig som badrumsinredare rätt ofta än idag. Största skillnaden är att jag då ställer en följdfråga som inte sällan avslöjar att termerna som nyss rabblades upp enbart var där för att personen inte visste svaret på min fråga. Något som inte bara är tröttsamt utan också tidskrävande – speciellt när jag vet hur kul det är att prata med en kunnig fackperson som kan sin sak eller inte räds från att ta reda på svaret.
För i slutändan spelar det ingen någon roll hur mycket fackpersonen kan om han är oförmögen att förklara det för den som frågar. Kunskap är ju till för att delas.
Fördelen att hamna i dessa situationer är att det i alla fall ger inspiration till olika FAQ i badrum – senast i raden är cc-mått i badrum och vad det betyder egentligen. Inte minst vad det kan innebära i badrum och varför du ska ha koll på dessa!
Vad betyder cc-mått och hur mäts det?
Först och främst så betyder cc-mått det avstånd som mäter mellan två punkter räknat från centrum till centrum, vanligtvis angivet i millimeter. Det brukar främst gälla rör och olika håltagningar (t.ex. på bänksskiva, plattor för inbyggda blandare m.m.) där cc-måttet är viktigare än enbart avståndet mellan rören då det handlar om genomföring på olika sätt. Man vill helt enkelt veta exakt var krysset där borren ska sättas för de önskade hålen är – hålets dimension blir därför sekundärt.
Detta gör att cc-mått är ett mer universiellt sätt att mäta på och gäller främst runda hål och delar, men cc-mått täcker i regel allt som sätts repetitivt också såsom reglar i väggar/golv etc.
Nedan ser du en ritning på väggblandare (klicka på bild för att se i sin helhet) där måtten mellan pip och respektive vred [100] är s.k. cc-mått i millimeter. Det är detta mått som rörmokaren drar vattnet efter och som plattsättaren eller glasmästaren vill veta för att göra håltagningen i platta eller spegel.
Se mer av detta badrum här.
Vanliga fasta cc-mått i badrum att ha koll på
Exemplet ovan är speciellt cc-mått kopplade till en särskild modell av blandare, men det finns framför allt olika fasta cc-mått i badrum som jag tänkte gå igenom här nedan. I detta fall gäller det rördragningar och kommande val av blandare som berörs – så har du en snygg badkarsblandare i åtanken till badrummet ska du se till att cc-måttet är rätt för vad du tänkt dig!
40cc = utanpåliggande rör på vägg
Ett standardbadrum har du sett flera gånger och då har du kanske noterad att dessa badrum generellt har utanpåliggande rör som sitter med 40cc emellan. Denna rördragning är standard och därmed också billigaste lösningen för badrum – både då dessa kräver endast en ingång genom tätskiktet och därmed kan dras när badrummet är färdigkaklat m.m. Men också för att det är betydligt mindre förarbete än att dra alla rör i vägg. Utseendemässigt är så klart tycke och smak som avgör om du vill gå snäppet upp eller inte i budget för att få en stilrenare känsla.
Rörens dragning styrs av våtrumsreglerna och kan därför tyckas dras onödigt omständigt (bl.a. uppåt snarare än nedåt där de syns mindre m.m.) för att anslutas på olika sätt. Detta kan vara värt att dubbelkolla så din rörmokare går igenom hur han tänkt göra så du slipper få en kreativ överraskning i onödan.
Det finns idag ytterst få dusch- och badkarsblandare i detta mått och då är vanligast att du köper en i antingen 150- eller 160cc och monterar tillsammans med en omvandlare som passar. Omvandlare kan se olika ut men vanligast, och snyggaste, varianten är den som liknar en avlång djup bricka (de är ca 50mm djupa) där 40cc rören går in undertill/ovanifrån och sen på framsidan kopplas blandaren på med 150 eller 160cc. Tvättställsblandare påverkas inte av rörens cc-mått då de ansluts på annat sätt.
Notera även att du kan ha utanpåliggande rör i en del och sen gå över till inbyggda rör i annan. Så det är värt att planera badrummet utifrån detta så kan du spara lite arbetskostnad!
150cc = inbyggda rör vid nybyggnation
Nuförtiden byggs badrum med inbyggda rör främst med standardavståndet 150cc – en sk. Europastandard som finns på de flesta blandare idag. Så vill du vara säker på att i framtiden smidigt kunna byta blandare i duschen eller vid badkaret så är det detta mått du ska se till att rören dras ut från vägg i.
Sen kan du redan i tidigt skede fundera på om du vill ha täckkåpor eller täckbricka bakom blandaren (d.v.s. till vad blandaren ska skruvas fast). För dessa kräver lite olika nivå på ”finlir” bakom blandaren för att se snyggt ut. Se nedan för de olika varianterna.
160cc = inbyggda rör med äldre svensk standard
Principen för 160cc är densamma som för 150cc men skillnaden är att detta främst är ett röravstånd för Sverige. Något som numera främst finns i äldre hus och man undviker att göra det vid nybyggnation då antalet blandare i 160cc är betydligt färre än 150cc.