Hur påverkar färger intrycket av badrummet? Vilken känsla ger vilken färg?
Vi har flera gånger fått frågan på hur olika färger kan påverka intrycket av badrummet. Därför tänkte vi visa lite olika badrum från Ulvsunda slott som just har jobbat med mosaik i flera av sina badrum men bytt ut färgerna. För då blir det lätt att se hur färger påverkar hur vi upplever en miljö och vilka känslor som vi får. I Fueng Shui har varje färg sin betydelse – här listar vi de:
Den röda symboliserar passionen, elden, blodet, sexualiteten, kärleken, den kreativa kraften, vreden, kriget, faran, modet och uppoffringen. Man skall vara försiktig med den röda färgen eftersom mycket rött kan skapa rastlöshet och ångest. Önskar du häftig effekt och kickstart på morgonen kan detta vara färgen för dig i badrummet!
Orange färg symboliserar hälsan, entusiasmen, optimismen och vitaliteten liksom självförtroendet, kreativiteten och modet. Färgen anses kunna mildra depressionen och stimulerar aptiten. Inte lika häftig som rött men väl värd att plocka in i badrummet om du vill vakna till energi i duschen.
Den blåa färgen symboliserar vattnets energi. Den förknippas med sanningen, ärligheten, inspirationen och kreativiteten, liksom med lugnet, introspektionen, ensamheten, kyligheten och allvarsamheten.
Den kan användas i väntrum, på kontoret, i studierum, i badrummet, i områden där det är mycket varmt, i meditationsrum eller vilorum.
Den blåa färgen bör absolut inte användas som takfärg, eftersom den kan förstöra det som finns under taket med sin kalla reflektion. Visst är det kul att detta ändå är den färg vi som oftast ser i badrum trots sin kyliga effekt? Samma anledning som de flesta produkter som rengör, fräschar upp och nystartar har.
Den gröna färgen förknippas med träelementets energi. Den symboliserar tillväxt, bot, överflöd, välstånd, fred, glädje, samverkan och harmoni. Den kan användas mot stress och känslomässiga problem. Folk som behöver mycket stimulans kan må dåligt av för mycket av den gröna färgen, som kan bli irriterande och betungande för dem. Den här färgen passar bra i barnens rum, i vardagsrummet och i badrummet.
Turkos är därför den perfekta balansen mellan blåa färgens renlighet och gröna färgens lugnande energi. En färg som därför också ofta förknippas med Medelhavet och känslan av semester.
Den svarta färgen symboliserar precis som den blåa färgen – vattnet. I själva verket symboliserar svart färgens frånvaro. Den förknippas med djup, mystik, negativitet, djup sorg, hat, självständighet, magi, men den förknippas även med styrka, stabilitet och till och med beskydd.
Små mängder av den svarta färgen stimulerar introspektionen, men kan i stora mängder framkalla depression. Den svarta färgen bör därför användas mycket sparsamt enligt Feng Shui läran och ändå är det svart som vi allt mer använder i våra badrum!
Vi i Norden har ju verkligen en förkärlek till kontrasterande färger och samtidigt som vi eftersträvar allt oftare balansen mellan ljus och mörker i vår inredning. Inte minst därför kanske vi älskar grått?
Den vita färgen är livets färg, men även dödens färg. Den är mycket aktiv och bör användas tillsammans med andra färger, så att den inte stimulerar för mycket aktivitet. Den vita färgen bör användas till att måla sina tak, kök och badrum. Den vita färgen även står för renhet och hygien.
I vår del av världen är det också ljuset, längtan efter att återskapa det vi kanske värdesätter mest i våra badrum – luftiga intrycket av solens ljus i krispigt vitt sken. På hösten och vintern symboliserar den vita snön och på våren är det nya början som utlovas när ljuset kommer tillbaka i sitt lite varmare sken.
Den gula färgen är glädjens, lyckans och kreativitetens färg. Den är stimulerande och förknippas med optimism, tankeklarhet och intelligens. Den för bort depressionen och ångesten.
Den rekommenderas lata och orkeslösa personer som inte har så mycket energi. Den gula färgen rekommenderas även äldre personer som stimulans.
Vilken färg skulle du välja? Berätta!
Tips! Vill du lära dig med om färger och inredning finns det flera kurser och föreläsningar du kan gå med jämna mellanrum. Ett annat tips är att läsa bloggen Simplicitys lilla FengShui-skola här.
Källa Prokerala och bilder av Ulfsunda Slott.
1 comment